onsdag 21 januari 2015

Demondeckarna: skuggor över Svavelköping av Johan Sjöberg

Demondeckarna: Skuggor över Svavelköping av Johan Sjöberg



I den lilla staden Svavelköping har de tre vännerna Miriam, Dante och Elton slagit sig ihop och bildat klubben "Svavelköpings Byrå för Underliga Undersökningar". De har precis avslutat Fallet med den den vidriga vålnaden - vilket hamnat i lådan för Lösta fall - logisk förklaring. Det finns en till låda, Lösta fall - övernaturlig förklaring, den ekar fortfarande helt tom. Men hur länge till?

Det har nämligen börjat en ny vikarie på skolan. Magister Sephirot. En ohyggligt otrevlig person. Vars högsta nöje verkar vara att göra livet surt och otrevligt för barnen. Eller vad sägs om deras nya läsebok; Världshistoriens statistik - årtal, namn, siffror och diagram? Han krävde också total disciplin. Inget spring, stå i givakt när det ringde in och oförberedda prov...

Sidan 15: "När Cecilia lugnat ner sig och tårarna inte flödade lika fritt fortsatte lärarvikarien. han gick från bänk till bänk, rev sönder läxförhör efter läxförhör, sa leende "Noll poäng" gång på gång, och barn efter barn började gråta. 

Varje gång torkade han barnens tårar med sin svarta näsduk. Till slut var det bara Dante och Miriam kvar. Lärarvikarien tittade på dem båda och tog sedan några raska steg fram till Dantes bänk. Han tänkte tydligen spara Miriam till sist. 

Lärarvikarien iakttog Dante noggrant samtidigt som han lyfte upp läxförhöret och bläddrade i det. "Se där, unge herr Jonsson. Noll poäng!" sa han. Dante kände hur illamåendet blev starkare. Det började i magtrakten och letade sig upp genom kroppen. Det var som om en osynlig hand grep tag runt hans bröstkorg och kramade till, precis som kring en ketchupflaska när man försöker få ut de allra sista dropparna. 

Dante kände hur tårarna började stiga i ögonen. Samtidigt visste han att han absolut inte fick börja gråta. Han visste inte varför, men han var säker på att det var viktigt..."

Dante har rätt. Och efter en utflykt till svarta tjärnen i mitten av Kråkaskogen där Dante fiskat upp ett blänkande klot. Magister Sephirot tar klotet och ljuger barnen rätt upp i ansiktet när han säger att han ska skicka det till Historiska sällskapet för analys. När barnen senare avslöjar lögnen är snart klubben ett nytt fall på spåren - tillsammans med en talande katt som anslutit sig till deras lilla trio...

Fina svart-vita bilder, man får verkligen en hemsk känsla för hur elak magister Sephirot är...
En mystisk deckare, skulle även kunna placeras som rysare/skräck/spöken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar