tisdag 13 januari 2015

Hjärtlös av Petrus Dahlin

Hjärtlös av Petrus Dahlin



Maias pappa har fått ett erbjudande om en internationell karriär som han varken kunde eller ville säga nej till. Därför befinner sig nu hela familjen, mamma pappa och Maia, i USA. I Maias (döde) farfars stora, prestigefyllda lägenhet på Park Avenue. Lägenheten är enormt stor - och kall - och alla rum ekar tomma då familjen inte hunnit köpa möbler eller packat upp flyttkartongerna efter flytten.

För att fördriva tiden när föräldrarna jobbar - vilket de verkar göra nästan jämt - börjar Maia föra lista över vilken sushi som är bäst, kolla in sina grannar och skypa med sin kompis Becka hemma i Sverige. Sen tjatar hon till sig en hamster som sällskap. Fast hamstern hinner hon inte ha länge innan den smiter...

Maia letar överallt i hela lägenheten. Går från rum till rum utan att hitta sin nya kompis. Så kommer hon till ett rum som är låst. Låst? Och visst kommer det varm luft ut från det rummet? När det i övriga lägenheten är så kallt känns det extra lockande med lite värme. Såklart att det finns en nyckel någonstans... fast hon inte får vara där...

Sidan 64: "Dörren gick upp och Maia stannade mitt i steget. Precis där på tröskeln låg en liten avsliten hårtuss. Märkligt att hon inte sett den förut. Hon böjde sig ner och tog upp tussen. Visst såg det ut som päls. 

Hon såg sig om i rummet. Kanske hade hamstern fastnat när han pressade sig in mellan tröskeln och dörren. Det bubblade av glädje inombords och hon stängde snabbt dörren. Efter att ha hasat runt på knä en stund hittade hon ett par små strån till mitt i rummet. Det var allt..."

Maia dras hela tiden till det varma rummet. Hoppet om att hamstern lever finns kvar. Tills hon tvingas inse att hon inte hittar honom. Men var har den tagit vägen?

Varför blir damen som bor under Maia alltid så rädd då hon ser henne? Och varför säger damen att hon hör Maia viska om nätterna? Maia vet att det inte är hon - men vem är det då??

Boken är oerhört läskig och sitter kvar i tankarna länge. En riktig rysare för mellanåldern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar