måndag 23 mars 2015

Hon & Han av Katarina von Bredow


Hon & han av Katarina von Bredow

Alicia går i femman, har kompisar och bor ensam med sin mamma. Hon har det bra -fast hon önskar ändå att det skulle vara annorlunda. Att hon var mer som Ida. Alice önskar hon kunde röra sig lika obehindrat, prata lika rappt med alla och framför allt, vara mer populär... och att livet inte skulle vara så krångligt!

Alicia tycker det är svårt att veta hur hon ska vara i skolan. Hon missar sällen en skoldag, för är man hemma vet man inte vad som händer. Folk kan bli osams, rykten kan komma igång och det som var "rätt" ena dagen kan vara helt "fel" andra dagen. Vad som helst kan ha hänt och man har inte en aning.

På Facebook tycker Alicia att livet är lättare. Där kan hon uttrycka sig som hon vill, vara den hon vill, välja vem som ska vara ens vän och vad de ska se om en. Så en kväll får Alicia en vänförfrågan från en supersnygg kille - hon kan bara inte placera in var hon sett honom och var de träffats förut.

sidan 21-22
"Då sätter hon på datorn igen. Hon måste bara kolla om han svarat. Fast det har han inte. Självklart. Någon drev med henne. Det fattade hon ju innan. Alicia loggar ut ännu en gång och kryper tillbaka ner i sängen. 

Det vore coolt att ha en pojkvän. Alltså, inte vara ihop med någon så där som man brukar i fyran och femman, fråga chans och kanske ha fredagsmys ibland, utan mer på riktigt. Som i högstadiet. Där kommer allt att bli annorlunda. 

Tänk om hon kunde bli ihop med någon av killarna i sjuan redan nu? Någon som Hampus eller Tim. Om nu inte Hampus är ihop med Victoria förstås. Man ser dem ofta tillsammans. Men Andreas känner ju Victoria och han säger att de bara är kompisar. Fast, alltså, varför skulle en sådan som Victoria berätta om sitt kärleksliv för Andreas? 

Alicia tänker på den vänförfrågan hon nyss skickade till Victoria. Om Victoria accepterar henne som vän på Facebook och hon sedan får veta att Alicia är kompis med Andreas, kanske de kan bli vänner i verkligheten också. Och då kanske det kan leda till att Alicia får umgås mer med sjuorna och lära känna Hampus. Eller någon annan. 

En pojkvän i sjuan är precis vad Alicia skulle behöva. Då skulle Ida absolut gå på stan med henne. Att Andreas skulle bli en inkörsport till ett bättre läge för Alicia i skolan har aldrig ens fallit henne in. Hon blir nästan full i skratt vi tanken. Men sedan drabbas hon av dåligt samvete. 

Hon stack ju bara ifrån honom idag och han kan inte veta varför hon var sur. Hon måste fixa det imorgon. Det är lätt. Andras förlåter henne alltid. Han är så himla snäll, den killen. För snäll. Det är det som är problemet. 

Lucas Rosenius. Snyggt namn. Romantiskt, på något sätt. Vem det än är som försöker driva med henne så har han eller hon hittat på ett fint namn. Och letat upp en väldigt snygg bild."

Livet rullar helt plötsligt på för Alicia. Fast det går lite för fort! Hon hinner inte med! Plötsligt sitter hon där med den ena lögnen efter den andra, och vet inte riktigt hur hon ska klara sig ur allt. Det är lätt att svika sina vänner - fast när det är som jobbigast ser man också vem som är ens verkliga vänner...

En bok om livet, kompisar, kärlek och relationer. Men vem är verklig och vem är påhittad i en värld där man inte träffats förut? Vem kan man lita på?

Katarina von Bredow har skrivit ett dussin böcker för ungdomar och unga vuxna. Den här boken riktar sig till mellanstadieåldern och är andra delen i en trilogi. Katarina von Bredow skriver mästerligt om kärlek och vänskap och alla svårigheter som kan inträffa däremellan. Boken tar också upp det aktuella ämnet nätpedofiler.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar