tisdag 24 mars 2015

Törnrosens nyckel av Tone Almhjell


Törnrosens nyckel av Tone Almhjell


Har du haft ett husdjur? Ett djur som du älskat över allt annat? Ett djur som slutligen blev för gammalt och dog? Som du önskar att du kunde få träffa igen?

Svarat ja på frågorna skulle nog huvudpersonen i boken, Lin Rosenquist, gjort... Hennes älskade lilla mus - eller snarare gråsidig sork, som hon räddat livet på som liten unge - har precis dött. Lin har begravt Rufus utanför huset, i lä, under den stora törnrosbusken.

Lin är fenomenal på gåtor och att lösa mysterier. Hennes pappa är likadan. Fast nu är Lin mest ledsen. Hon saknar Rufus så mycket! Så får hon ett paket, adresserat till "Törnros". I paketet finns två nycklar. En var smutsig och märkt "källare", den andra svart och stor som hennes hand. Öglan är formad som ett kronblad och skaftet som en rosen-stjälk med tre böjda vassa törnen.

Lin älskar ju mysterier, och tar med sig nyckeln ner till källaren. Där hon egentligen inte får vara... Nere i källaren hittar hon en dörr där nyckeln passar och när hon vrider om strömmar iskall luft mot hennes fingrar tillsammans med ett blått, skimrande sken. Väggen slits upp och där finns ingen källare mer...

sidan 25-26
"I stället blickade hon ut över en öde och frusen bergdal, där vinterskymningen färgade snön blå och ogästvänliga toppar reste sig mot himlen. En varelse kurade i snön framför henne, bortvänd, men så nära att hon kände lukten från den: en myskaktig doft. 

Nu vände sig varelsen mot henne. Lin tittade på den som förlamad när det utdragna ansiktet blev synligt. Två nålvassa tänder glimmade i munnen och ett par blanka, svarta ögon såg tillbaka på henne. Sedan tog varelsen ett språng framåt. Med ett fast grepp om henne med sina klor drog den loss Lin från rötterna och in i sin starkt doftande famn.

Vinden lade sig och ersattes av bitande kyla. Lin hade ansiktet nedborrat i tjock, silkeslen päls. Hon kunde inte röra sig, för varelsen var stark och den kramade henne så hårt att hennes tofflor dinglade i luften. 

Trots det kände Lin att paniken som hade drabbat henne minskade för varje andetag. Det var lukten. Den var främmande och ändå så välbekant. Nu när hon var insvept i den upptäckte hon att mysken var uppblandad med andra dofter: muskot, sötaktig halm och vedbrasa. 

Hon ryckte till igen när varelsen plötsligt började prata. 
"Du är här", andades den mot hennes kofta och rösten lät kvävd. 
"Jag var rädd att du inte skulle komma!"

Rufus har, efter sin död, förvandlats till ett Älsklingdjur och hamnat i en annan värld: Sylver. Här finns också andra djur, som också varit någons "älsklingsdjur" innan det dog. I landet finns också en Silverprins. Eller - det är ingen som vet var han finns just nu. Och han behövs! Och Linn har bara en dag på sig att, tillsammans med Rufus, hitta Silverprinsen. Misslyckas hon blir hon fast i Sylver... för alltid! Det är tur att Linn är bra på mysterier och gåtor - för nu behövs det verkligen!

En spännande bok. Med kittlande tanke att det lilla Älsklingsdjuret man hade finns där någonstans. Kanske i en annan värld...

Magi och fantasi för mellanstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar