tisdag 31 mars 2015

Tam tiggarpojken av Jo Salmson



Tam tiggarpojken av Jo Salmson Magi & fantasi Hagaskolans bibliotek

Tam är föräldralös. Han bor i en kall liten koja av brädor under en trappa vid den yttre muren. Staden han bor i är den ende i världen som har fem stadsmurar, den ena innanför den andra. Längst ut bor de fattigaste, de som är så fattiga att de inte längre har något att ge till de som inget har. Som Tam.

Tam hittades som liten av en tiggarkvinna. Pesten härjade i staden och man antog att hans föräldrar var döda. Han levde med tiggarkvinnan tills hon dog, då tog bagaren hand om honom. När så bagaren och hans sjuka fru flyttade blev Tam åter ensam. Ensam och hungrig.

Varje kväll beger sig Tam till muren för att se på när drakriddarna flyger förbi. Drakarna och deras riddare bor vid kungens slott, innanför den femte stadsmuren. Tams största dröm är att en dag få rida på en drake. Men för en tiggarpojke, som inte ens blir insläppt innanför den muren, är den drömmen långt borta...

Vintern nalkas och Tam vet att han inte kommer klara den ensam, utan mat, i den lilla kojan. Han bestämmer sig för att ta sig innanför murarna för att försöka stjäla något som han kan sen kan sälja för att få ihop lite pengar. Tam berättar om sina planer för sin vän, Indre:

sidan 30-32
"-Menar du att du tänker stjäla! Indres röst lät plötsligt gäll och han hade satt sig kapprakt upp. 
-Det är farligt! fortsatte han. Tigga är en sak, men stjäla... Tänk om stadsvakten tar dig! 
-Jag vet, sa Tam. men vad ska jag annars ta mig till? Jag kan inte få något arbete, hur jag än försöker. Man måste ha pengar för att få plats som lärling, det vet du. 
-Det är så orättvist, sa Indre och slog ut med armarna. 

-Och snart blir det kallt, fortsatte Tam. Jag måste hitta någon annanstans att bo. 
Han såg sig omkring i den lilla kojan. Han skulle inte överleva en vinter här, det visste han. 
-Om jag inte fryser ihjäl, så dör jag av svält, sa han med en djup suck. Allt blir bara värre och värre! 

De senaste åren hade regnen varit hårda och långvariga, och folket i de yttre stadsdelarna hade inte mycket kvar att ge till tiggarna. men högre upp i staden fanns det fortfarande gott om pengar!"

Tam är en modig liten människa, och trots att han känner sig matt och sjuk fullföljer han sin plan. Men planen går inte som han tänkt sig... han kastas i fängelsehålan och mår allt sämre. Och när han börjar höra röster i huvudet blir han riktigt orolig...

En spännande serie om drakar, vakter, orättvisor och hopp. Svartvita bilder följer och förtydligar handlingen genom hela boken.

Boken är den första i serien Drakriddare, och följs av:
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar