måndag 23 februari 2015

Zombie djur: Hungriga hamsterns återkomst av Sam Hay


Zombiedjur: hungriga hamsterns återkomst av Sam Hay



Joes högsta önskan är att få ett eget husdjur. Helst en egen hund. Men med en mamma som är superallergisk är det bara att glömma en sådan önskan.

En dag kommer hans gammelmorbror Charlie förbi. Charlie är arkeolog och besöker de mest fantastiska platser - och har alltid fantastiska sagor att berätta när han är på besök. Sen har han ju alltid med sig någon present också...

sidan 11-12
"Det är en amulett, Joe. En äkta amulett! Forntidens egyptier hade med sig amuletter överallt. De ansågs ha tur med sig." Joe kände på amuletten. Den passade precis i handflatan och kändes varm och tung. Han strök över den med tummen. Ju mer han såg på den  desto mer tyckte han om den. Särskilt formen. 

"Är det ett hundhuvud?" frågade han. Mamma himlade med ögonen och skrattade. Charlie log. 
"Inte en hund utan en sjakal. Den föreställer Anubis, de dödas gud i det gamla Egypten." 
"Coolt", viskade Joe. Han kunde knappt bärga sig tills han fick visa den för sin bäste vän Matt. 

Just då tittade mamma ut genom fönstret. "Oj, nu kommer resten av klanen hem. Då ska jag fixa mer fika." Hon gick ut i köket och Charlie böjde sig fram mot Joe. 

"Den där amuletten är väldigt gammal, ska du veta", sa han, "och mycket speciell. Den kan uppfylla en önskan." 
En önskan? Joe gav Charlie en misstrogen blick. Så lättlurad var han inte! 
"Det är sant, jag lovar. Men bara en enda - så tänk dig för innan du önskar, för det blir verklighet."

Rätt var det är så har Joe önskat sig ett djur. Igen. Fast den här gången blir det på riktigt... ja riktigt och riktigt. Det visar sig att djuret han "får" är en död gammal hamster, Eller den ser i alla fall ut som en hamster, fast liksom mer grönaktig runt kanterna. Ögonen är också konstiga. De är röda och stirrande. Och han äter på allt! En zombie!

Det visar sig att hamstern har ouppklarade saker som han måste klara upp innan han får "gå vidare" och lämna jordelivet för gott. De sakerna måste Joe hjälpa honom med. Eftersom Joe har den magiska amuletten...

En bok med många fina bilder som förstärker texten.  Lättläst, rolig bok för mellanåldern.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar