tisdag 3 februari 2015

Pax: Nidstången av Åsa Larsson


Pax: Nidstången av Åsa Larsson



Viggo och hans storebror Alrik bor hos fosterföräldrarna Laylah och Anders. Deras mamma dricker för mycket och kan inte ta hand om dem.

Det är mitt i terminen och det känns tufft att börja på en ny skola. Viggo ska börja 4:an och han kan inte alltid hejda sina känslor utan hamnar ofta i slagsmål - och han stjäl... han kan bara inte låta bli att ta saker av folk han träffar. Det är som om händerna gör det av sig själv. Alrik, som ska börja 6:an, har fullt upp med att både hålla koll på sig själv och samtidigt hålla ett öga på sin lillebror.

I den lilla staden finns också ett bibliotek. Ett hemligt bibliotek. Där de äldre snälla syskonen Magnar och Estrid arbetar. Eller snarare vaktar. Det har de gjort sen de var barn, och nu känner de att det närmar sig slutet för dem. De orkar inte lika mycket längre.

sidan 8-10
"Han pekar upp mot taket där det har lossnat bitar av puts och bruk.
-Biblioteket rämnar, säger han.
-Tiden pulsar och mörkret vandrar in, säger Estrid. Var det inte så mor brukade säga? "Det är lätt att vakta biblioteket ända tills tiden pulsar och mörkret vandrar in."

-Har du sett något i orakelkorten? undrar Magnar och nickar mot bortre änden av stenbordet där det ligger en cirkel med kort som föreställer olika figurer och symboler. 
Estrid går dit och sjunker ner på en av stolarna i snidat mörkt trä.
-Åh, jag har sett... Men kan du få det där kräket att sluta väsnas?

Impen greppar tag i burgallret och skakar det, så att hela buren skramlar. Den skrattar gäll och smäller med svansen mot burgallret. 

-Tyst! ryter Magnar och smäller till buren han också. Estrid tar ett djupt andetag. 
Är biblioteket i fara? undrar Magnar oroligt. Är vi i fara? 

Estrid nickar långsamt. 
-Jag har lagt cirkeln tre gånger. Tre gånger har Havsvågen lagt sig på Djävulen. Och tre gången har Liemannen, Döden, lagt sig på Barnet. Jag kan inte toka det på något annat sätt än att det onda kommer över oss. Och oskyldiga kommer dö."

Vad är det i biblioteket som Magnar och Estrid vaktar? Och mot vad vaktar de biblioteket?

Det visar sig att de som ska ta över det hemliga biblioteket är syskonen Viggo och Alrik. Men de är ju bara barn?!

En spännande bok, som man längtar att få läsa fortsättningen av. Och fler delar kommer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar