måndag 14 maj 2018

Anna Tizianna på viktigt uppdrag i New York av Emma Fäldt

Anna Tizianna på viktigt uppdrag i New York av Emma Fäldt


Anna bor med sin mamma, pappa och lillebror. Nu är det bara några veckor kvar till julafton, och alldeles snart ska Anna åka till New York med sin familj. Men än så länge är de kvar i stan. Och Anna är ute med sin vän Lisa och leker snöbollskrig med de andra barnen på gården.

Det är riktig kramsnö, och snöbollarna yr i luften. Så händer det som inte får hända...

sidan 17-21

"Anna kastade snöbollarna i rasande fart. Hon måste träffa honom innan han hann fram till 4B. Hon var riktigt nära nu, tog sats och svingade iväg en snöboll det hårdaste hon kunde. 
-Krasch! 
David som bara hade en halv meter kvar till sin skyddade zon stannade förvånat upp. 
-Mitt i prick! Och den här gången var det inte mitt fel, sa han och skrattade till. 

Anna stod som förstenad och bara stirrade. Stirrade vid sidan av port 4B strax ovanför David. Glassplitter låg överallt i snön och glittrade som krossade isbitar. Ett fönster hade gått i tusen bitar. Anna kände hur hjärtat bultade hårt och benen blev skakiga. Fönstret tillhörde lägenheten där den läskige gubben Jacobsson bodde. 

De andra barnen kom springande och stirrade förskräckta mot fönsterrutan, eller rättare sagt, mot det som var kvar av den. 
-Det kommer någon! Lisa skrek till och började springa. 
Anna såg ett gråhårigt huvud som tittade fram bakom gardinen vid det trasiga fönstret. 
-Spring för livet! ropade David. 

Alla utom Anna började springa i full fart.
-Hörru ni där, stanna! hördes det från det gråhåriga huvudet som skymtades bakom gardinen. 

Då började Anna också springa. Allt vad hon orkade på sina skakiga ben."

Men Anna känner att det är fel, att hon sprang iväg. Så lite senare tar hon mod till sig och ringer på hos farbror Jacobsson. Då visar det sig att han inte alls är elak. Eller arg för det som hänt. Han hade ändå tänkt byta ut den rutan.

Anna berättar för Jacobsson att hela familjen ska ut och resa till New York, och då visar det sig att han också varit där! Och vilka historier han har att berätta! Som ung jobbade han på en båt som åkte runt hela världen, och vid ett tillfälle stannade båten till i New York. Där träffade han en jättefin flicka - och blev förälskad!

Jacobsson och flickan hade tänkt gifta sig när båten kom tillbaka från sin nästa resa. Men under den resan blev Jacobsson sjuk i polio, och som en följd av det blev ena benet förlamat och han började halta.

Då började han tänka på flickan som han älskade. Att hon var värd en bättre man. En man som kunde ta hand om henne. En man som kunde lära henne åka skridskor. Så han skrev ett brev som han tänkte lämna till henne när de kom tillbaka till New York. Men väl där vågade han aldrig lämna brevet. Så flickan fick aldrig veta vad som hänt honom. Men ända sen dess har gubben Jacobsson älskat henne och blev aldrig tillsammans med någon annan.

När Anna hör hans berättelse kommer hon plötsligt på en superidé! Hon SKA ju snart åka dit! Hon då kan ju hon ta med sig brevet!!

Men. Hur ska hon nu göra? Mamma och pappa vet inte vad som hänt att hon krossat ett fönster. Så hon kan ju inte berätta om farbror Jacobsson. Men kanske kan hon säga att hon ska köpa något till en kompis på exakt den adressen kanske? Anna trasslar in sig hit och dit, men hon är envis. Brevet SKA fram...


En bok om kompisar och kärlek. Både livslång kärlek till någon som aldrig blivit glömd, men också kärlek mellan två vänner. För Anna och gubben Jacobsson blir riktiga vänner.
Rolig och spännande bok för lågstadiet, utgiven av Idus förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar