måndag 14 maj 2018

Örnnästet av Anna Holmström Degerman

Örnnästet av Anna Holmström Degerman


Det är vårvinter. Så där härligt vackert som det kan vara här uppe. Sol och gnistrande snö. Jossan och Niklas är ute på en skidtur då Niklas får syn på en stor fågel uppe i himlen. En havsörn! De är ju utrotningshotade och Niklas blir eld och lågor. Jossan däremot, hon är rädd. Gillar inte alls stora fåglar. De tar ju både katter, hundar och renkalvar om de får en chans.

För att bevisa för Jossan att havsörnar är fantastiska fåglar fixar han att de båda får följa med när ett bevakat örnpar ska matas med fisk. Jossan tvekar, men följer med. Att titta kan ju inte skada. Och kanske lära sig lite mer om dem.

De matar örnarna med fisken och bestämmer sig sedan för att ta skidorna och titta på örnboet som finns alldeles i närheten. På vägen dit stannar de och fikar:

sidan 21-23
"Solen värmer och hon har glidit ner på renskinnet. Roger pratar fortfarande. Han har en mysig röst. Då och då ställer Niklas en fråga. Hon lyssnar med ett halvt öra medan tankarna får vandra. Som ett slingrande skidspår i nysnö rör de sig i tankarnas skog. 

-Sover du? Niklas viskar i hennes öra och när hon öppnar ögonen är han alldeles nära. Han ler och Jossan blinkar yrvaket. 
-Nä! Jag blundade bara. 
-Visst! 
Hon ska precis svara när skottet går av. Det låter väldigt nära och hon blir helt kall. Roger stelnar till och får en bekymrad rynka i pannan. 
-Vi åker tillbaka, säger han och Jossan får en otäck känsla i magen. 

Den varma stämningen är borta och de åker snabbt och tyst tillbaka till matningsstället. Det är som om de alla slagits av samma tanke. Något är väldigt fel.

Blod i snö
Tårarna strömmar ner över Jossans kinder. Niklas snyftar tyst bakom henne. Blodet är klarrött i den vita snön. Fågeln ligger stilla och om det inte vore för blodet skulle man kunna tro att den sov. Ögonen är slutna men kroppen ligger i en konstig vinkel. Endast en liten mörk fläck på bröstet visar var skottet tagit."

Det som började i en mysig utflykt tar snabbt en annan vändning. Jossan och Niklas har löst mysterier förut, och eftersom de vill förhindra att fler örnar skjuts börjar de nysta och undersöka saken. Jossan förstår också snart att de skidspår hon såg i skogen den dagen har något med den skjutna örnen att göra.

Tidningarna är snabba på att rapportera det som hänt, och snart fylls nätet av kommentarer och möjliga teorier om varför och vilka som kan ha gjort det. Många av kommentarerna bygger på fördomar, och Jossan och Niklas är snart något på spåren...

En kort men spännande och tänkvärd mysteriebok för mellanstadiet. Att havsörnarna är utsatta och hotade gör boken ännu mer aktuell och läsvärd.
Utgiven av Opal bokförlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar