onsdag 11 mars 2015

Passa! av Thomas Halling

Passa! av Thomas Halling


Wille går i fyran. Han gillar matte och att spela schack - men hatar fotboll... I de lägre klasserna gick det bra, då var alla ungefär lika duktiga. Sen började en efter en på fotbollsträning och blev helt enkelt bättre. Alla utom Wille som nu är sämst.

Wille vill inte vara med på rasterna när de andra sparkar boll, men han måste för att det ska bli fullt lag och han vågar inte säga emot. Speciellt inte mot Christian, som kan bli så arg.

sidan 8-9
"Det var lunch. Att äta var okej, men sedan var det lunchrast och fotboll, fotboll, fotboll. Det var omöjligt att undvika. Trots att det var varmt ute så var fotbollsplanen lerig och det fanns stora vattenpölar på flera ställen. Wille ville helst inte smutsa ner sig. 

De var tolv killar och sex tjejer i klassen, men Olle satt i rullstol och spelade alltid pingis istället. Christian, Ali, Hugo och Kim missade aldrig en fotbollsmatch. Ibland spelande några av tjejerna, men inte idag. Motståndarna hette alltid 5a. 

-Kom igen, Wille, hoppa in... annars är vi en för lite... 
Motvilligt ställde sig Wille på planen. Han vågade inte säga nej.
-Missar du fler frilägen så ligger du illa till, sa Christian. Wille tittade åt ett annat håll. 
-Hörde du? sa Christian. 

När Wille mötte hans blick gjorde Christian ett tecken mot sin hals som visade vad som skulle hända Wille om han klantade sig."

När det så blir dags för femmornas idrottsturnering och idrottsläraren återigen bestämt att killarna ska spela fotboll och tjejerna basket vet Wille vad det innebär. Han skulle behöva spela i klasslaget.

Fast Ida vill också spela fotboll, och går inte med på att det är bara läraren som ska bestämma. Och Ida ger sig inte... som tur är hakar allt fler på och till slut har situationen förändrats - till klar fördel för Wille. Fast för hur länge?

En fin bok om kompisar, att känna sig lite utanför, att våga stå upp för sig själv och för andra och att våga vara sig själv.

Sportbok för mellanstadiet där det finns mycket att diskutera kring.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar