Informationssökning

Innan du börjar söka information om ditt ämne är det några saker du behöver fundera på...

Vilka frågor vill du ha svar på? Vad är det du vill veta och vad kan du redan om ditt ämne? Vad behöver du ta reda på mer om? Gör gärna en lista eller en mindmap.

Sök! När du är säker på ditt ämne och har formulerat dina frågor går du vidare till att söka information och lära dig mer om ditt ämne. 

Var källkritisk! Försök att använda flera olika källor. Du lär dig mer och kan jämföra dem med varandra. Kolla dina källor noga så att du inte blir lurad. Ange alltid dina källor. Lär dig mer om källkritik på kolla källans webbplats.

Kom ihåg upphovsrätten! Om det inte står att du får använda bilder och annat material på nätet måste du fråga upphovsmannen innan du kopierar. Läs mer om upphovsrätt här.



Förslag på sökordning

1. Uppslagsverk och databaser Börja söka information om ditt ämne i uppslagsverk! Kopiera det du hittar, anteckna källan, använd gärna fler än ett uppslagsord. Det finns uppslagsverk i biblioteket men också digitala uppslagsverk och databaser. Ämnesuppslagsverk - är uppslagsverk i ett särskilt ämne.

Databaser - fungerar ungefär som uppslagsverk fast de ligger online.
När du är på skolan kan du fritt söka i -

2. Faktaböcker, tidskrifter och dagstidningar Fortsätt söka i faktaböcker! Använd bibliotekskatalogen för att hitta böcker i ditt ämne. Tidskrifter och dagstidningar är bäst för att hitta färsk information och nyheter.

3. Internet Använd gärna olika webbkataloger och länksamlingar innan du använder google eller någon annan sökmotor. En webbkatalog eller länksamling är en samling utvalda och granskade länkar som gör det lättare för dig att hitta bra och säkra webbsidor.

Skumma igenom texten och fundera över om informationen användbar för ditt arbete? Ta också redan på vem som har lagt ut informationen på nätet. Är källan pålitlig? Jämför informationen med andra källor. Använd gärna skolverkets kolla källan.

4. Intervjuer Ibland är intervjuer och studiebesök bästa sättet att få bra information. Ta kontakt med företag, organisationer och föreningar. De har nästan alltid kontaktpersoner på sina hemsidor. En intervju med en person kan ge mycket fakta och kunskaper. Kanske har de faktamaterial att skicka efter. Våga fråga!

5. Museer - i Sverige. Det finns väldigt många museer som specialiserat sig på särskilda områden. På deras hemsidor finns en hel del information. Kanske också material att skicka efter.


Mer om informationssökning

Internetkunskap.se
Fakta om informationssökning (kolla källan)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar