måndag 20 maj 2019

Sub rosa detektiverna: Den siste tsarens hemlighet av Veronica von Schenk



Sub rosa detektiverna: Den siste tsarens hemlighet av Veronica von Schenk


Syskonen Milo och Vendela bor med sina föräldrar och sin mormor i ett enormt stort, gammalt hus i staden Elm.

Deras mormor arbetar på stadens museum och hon har kämpat i flera år för att försöka få till en utställning med de berömda Fabergé-äggen. Nu har hon äntligen lyckats och äggen är på plats. Ovärderliga. Dessvärre ser det ut som om någon planerar att stjäla äggen! Och denne någon gör det också - mitt under en fin middag. Mitt framför ögonen på mormor, mamma och syskonen och många gäster!

sidan 81-82

"Och nu, till kvällens höjdpunkt - visningen av utställningens mest märkliga och magiska föremål: Det Transsibiriska järnvägsägget, Vinterägget, Vildblommeägget och Gattjinaägget.
-Polisassistent Carlgren? Padda viftade med handen och polisassistenten bar med koncentrerad min fram en stor bricka med Fabergéägg.

-Han ser nervös ut, viskade Vendela. Barnen kände Carlgren rätt så väl Han var en rolig och snäll kille som bara arbetat som polis i ett år.
-Det hade jag också varit om jag bar på något som var värt så där mycket, viskade Milo tillbaka.

Han skulle så gärna vilja titta närmare på äggen, få undersöka varje liten enskild detalj, räkna ut hur de hängde ihop. Och hur de var konstruerade. Han ville känna hantverket i sina händer. Minerva hade ju planerat att de skulle få titta närmare på Gattjinaägget, kanske skulle hon låta dem få titta på alla ägg. Han hoppades det.

Carlgren ställde med lätt skakande händer ned brickan på bordet. Det var då det hände. Allt blev svart. För en kort sekund blev det dessutom knäpptyst. Sedan utbröt ett upprört mummel runt om i rummet. Det var så becksvart att Milo inte ens kunde se sina egna händer.

-Vad...? viskade Vendela med förvåning i rösten.
Ett isande skrik fick Milo att hoppa till. Rummet blev knäpptyst  igen.
Fyra grönskimrande ovaler flöt sakta genom luften ovanför bordet.
-Äggen, sa Vendela omedelbart.
-Och den självlysande färgen, la Milo till. -Det var därför... Innan han hann fortsätta försvann äggen och allt blev kolsvart igen."


Boken har handling både långt tillbaka i tiden, till Tsarens Ryssland, och till nutid och staden Elm.
Mitt i familjens hus finns ett hemligt rum som bara nås via en dold ingång. Sub Rosa-rummet.

Sub Rosa är latin och betyder Under Rosen. Rosen är hemlighetens och tystnadens symbol. När det skulle hållas ett hemligt möte sattes en ros upp i taket, då visste alla som deltog på mötet att det som sas på mötet var ytterst hemligt. Det är i det här rummet som syskonens mormor berättar för dem om deras ursprung. Och om Fabergé-äggen.

Syskonens släkt visar sig komma från Ryssland. Deras mormors mamma, Theresia, flydde från Ryssland under början på 1900-talet. Hon var i Ryssland anställd av Tsaren och arbetade på fabriken som tillverkade Fabergé-äggen.

Tyvärr så hade Tsarens och hans familj blivit fängslade och Tsarens mor hade en plan att få alla fria. Det är här Theresia kom in i bilden. Hon skulle fly Ryssland för att i staden Elm ta emot två utsmugglade Fabergé-ägg som Tsaren sen skulle hämta när han blev frisläppt.

Tyvärr misslyckades Teresia med sitt uppdrag. För att få tillgång till de två gömda äggen skulle hon titta på Gattjinaägget och därmed lyckas lösa gåtan kring var de två gömda äggen finns. Men Gattjinaägget fick hon aldrig... och därmed är fortfarande de två gömda äggen borta. Ingen vet var...

Men nu har alltså mormodern lyckats få Gattjinaägget till staden - men så försvinner det! Är det fler som vet om hemligheten med de två försvunna äggen? Vem i så fall? Ett klurigt fall för syskonen. Och bråttom blir det när mormor plötsligt försvinner...

En spännande bok som baseras på delvis sanna historier.
Mysterier för mellanstadiet. Utgiven av Bladh by Bladhs förlag. Första delen i en serie, fortsättes av Sub Rosa: Kapten Fiennes skatt samt Sub Rosa: Det japanska husets förbannelse.


/Birgitta


1 kommentar:

  1. Need a Debt Loan To Pay Off Bills?
    Take control of your debt today
    Available Now Business Expansion Loan Offer?
    Do you need a loan to pay off Bills?
    Do you need a loan?
    Do you need Personal Loan?
    Business Expansion Loan?
    Business Start-up, Education,
    Debt Consolidation Loan
    Hard Money Loans
    Loan for any thing ?
    We offer loan at low interest rate of 3%
    Loan with no credit check,
    Email us: financialserviceoffer876@gmail.com
    Call or add us on what's app +918929509036

    SvaraRadera