måndag 8 maj 2017

Nyckeln till Hinsides av Albin och Karin Alvtegen

Nyckeln till Hinsides av Albin och Karin Alvtegen


Linus och Linnéa är tvillingar. Men totalt olika. Linnéa kan nämligen inte röra sig. Inte prata, äta, gå eller göra något på egen hand. Linus kan inte låta bli att tro att det kan vara hans fel - att det hänt något under förlossningen och att de valt att rädda honom. Det spelar ingen roll att de vuxna säger att det absolut inte är så.

Att ha ett barn som Linnéa har tärt hårt på föräldrarna. Så hårt att de till slut gått skilda vägar. De båda barnen bor nu hos sin mamma. Innan hon fick barnen jobbade hon som konservator och renoverade gamla hus. Nu jobbar hon inte längre, nu tar hon hand om Linnéa. Och när hon ler når leendet inte längre upp till ögonen.

Eftersom mamma inte jobbar har de heller inte så mycket pengar. Så när hon en dag får syn på en annons i tidningen, där det står att ett unikt trähus uthyres gratis till mycket händig person, blir hon överlycklig! Vilken lycka att få låna ett hus gratis mot att renovera lite. Äntligen kan de få åka på en semester tillsammans! Linus delar inte riktigt sin mammas glädje över att få tillbringa sommarlovet ute i skogen...

Det är ett gammalt och fallfärdigt hus som möter dem. Ägaren till huset är borta. Helt plötsligt en dag var han försvunnen och huset har stått tomt sen dess. Linus ser hur en gardin rör sig i ett fönster - något som ingen vuxen vill tro på. Och det är inte det enda som är mystiskt i det gamla huset...

Sidan 39-40
"Hon lämnade rummet och Linus blängde på tavlan. Den visade fortfarande den hoprullade björnfällen och golvbrädan. Han kikade närmare. Och då såg han. Det var björnfällen från tornrummet! En, två, tre, fyra... Det var den trettonde golvbrädan som var bortlyft. 

Han skyndade mot spiraltrappan, noga med att undvika mamma på vägen. Väl uppe i tornrummet släpade han undan björnfällen och räknade till den rätta golvbrädan. Den vickade lite när han tryckte. Försiktigt körde han ner naglarna i springan och drog. Den lyfte utan motstånd. 

Det fanns ett hål under brädan. Han lyste med gaslyktan. Något glänste i dunklet därnere. En nyckel. Gammal och svart och lång som hans underarm. Han la sig på mage för att nå. Den var tyngre än han trott, men han fick upp den. 

Han satt som förundrad och vände nyckeln i händerna när han hörde ett ljud. Det var något som krafsade. Han lyssnade spänt och insåg att ljudet kom underifrån. Det kom närmare och närmare. 

Plötsligt sköt något upp ur hålet och Linus blev som förstenad. Det var en hand. Eller något som liknade en hand. Grå hårstrån täckte handryggen och fingrarna slutade i krökta, gulnade klor. De knotiga fingrarna bar ringar med gnistrande ädelstenar. 

Handen rafsade i luften efter honom. Linus skrek. Men det kom inget ljud. Hans kropp vägrade röra sig. Handen kom närmare och närmare. Det blev djupa rispor i golvbrädorna när klorna försökte nå honom. 

Han tappade nyckeln. Handen sköt ut. Blixtsnabbt slet den till sig nyckeln och försvann tillbaka ner i mörkret."


Men det kommer hända mer konstiga saker. En natt upptäcker Linus hur en stor råtta står vid hans systers säng. Linnéa har små röda rispor på hals och kinder. Det lilla monstret har skadat hans älskade syster! Så börjar en jakt som leder genom huset och in i en dold lönndörr...

En spännande berättelse som kittlar fantasin med lönndörrar och vad som kan finnas bakom. Om att helt plötsligt befinna sig i en annan värld. En värld där alla verkar vara ovänner med varandra och det verkar vara omöjligt att veta vem man kan lita på. En värld där en jättespindel helst vill äta opp en... och nyckeln Linus sett spelar en viktig roll. Men var är den??

Nyckeln till Hinsides är den första delen i en trilogi av Albin och Karin Alvtegen.

Rysare skräck spöken för mellanstadiet. Brombergs förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar