onsdag 6 september 2017

Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind

Samlingsvolym med de tre böckerna - Sandvargen, Mera Sandvargen samt Sandvargen och hela härligheten.
Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind

Zackarina bor med sin mamma och pappa vid havet. En morgon läser pappa tidningen och har inte tid att bada eller vara med Zackarina. Och ensam får hon inte bada. Så hon går ner till sanden. Där börjar hon gräva i sanden och helt plötsligt kommer det fram något! En sandvarg har gömt sig i sanden och tittar yrvaket upp. 

Zackarina blir först rädd, men när hon förstår att Sandvargar inte äter människor - bara solsken och månsken - blir de vänner. Sandvargen är en mycket speciell varg. Med den kan Zackarina vara den hon är och ställa alla de kluriga frågor som mamma och pappa aldrig har tid att svara på. Sandvargen har alltid tid. Och svar. Kloka och underfundiga svar. Och så är han aldrig rädd!

Närhelst Zackarina behöver honom finns han till hands. Rätt mycket under sommaren faktiskt. För mamma och pappa verkar så väldigt upptagna. Och inte har de svar heller när hon undrar något:

sidan 27
"-Jamen, det var ju innan du fanns, sa pappa.
Innan hon fanns? Zackarina tittade noga på fotografiet. Ett tält och två cyklar. Skog och himmel och regn. Två som var glada, men ingen Zackarina, för hon var den som inte fanns. 

Fanns ingenstans, tänkte hon och kände sig underligt ensam. Men sedan kom hon på en sak och skrattade till. 

-Jomen, lite fanns jag väl i alla fall, sa hon. Jag låg ju i mamma mage, har du glömt det?
-Nä, men cykelsemestern var före det, sa pappa. Flera år innan. 
-Men var var jag då, då ? sa Zackarina. Innan jag låg i magen? 

Pappa kliade sig på hakan och mumlade något om väldigt knepiga frågor. Sedan tittade han på klockan och ropade att oj, nu var det ju nyheter på radion! Och så försvann han in på sitt arbetsrum."

Ja då är det tur ändå att Sandvargen har tid att lyssna och komma med underfundiga svar.

I korta kapitel för man följa deras vardag och Zackarinas funderingar. Både stora som små. Allt går det att prata med Sandvargen om. 

En helt fantastisk bok att läsa högt tillsammans med sitt/sina barn. Boken öppnar upp för vidare diskussioner och tar upp vitt skilda frågor på ett mycket enkelt och lätthanterligt sätt. Man får vara med och dela stora som små händelser - alla ur barnet Zackarinas perspektiv.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar