tisdag 12 september 2017

Miljonpaddan av Monica Zak

Miljonpaddan av Monica Zak

Berättelsen börjar med Robin. När han tvingas byta skola känner han sig ensam och osynlig. För att försöka bli mer synlig bestämmer han sig för att börja samla på något. Det blir grodor.

I sin framtida vision av hur det ska bli ser han hur några klasskompisar följer med honom hem. Tittar på hans grodsamling. Leker och dricker läsk. Äter bullar. Spelar Supermario och tittar på TV. Så tänker Robin att det ska bli när han samlat ihop 75 grodor.

Så blir det inte. Istället får han öknamnet Robin Groda. Och alla i klassen gapskrattar.



Samtidigt - i en annan del av världen - föds en mycket liten padda. En speciell liten padda. Nämligen en agapadda. Paddan fångas in och transporteras till ett zoo i Norrköping. På zoo är det tråkigt. Han sitter där i sin pyttelilla glasburk. Ingen vill köpa honom. Alla skrattar och tycker han är så ful. För att fördriva tiden äter han. Och han lär sig att prata. Härma allt elakt folk säger om honom.

Så en dag är det faktiskt någon som köper honom. Han hamnar hos Sven-Åke. Och när en journalist är på besök för att skriva om något helt annat råkar den få syn på paddan. Och blir lyrisk:

sidan 24-25
"Vad är det där för nåt? undrar han.
-Äh, bara en padda som jag fått i födelsedagspresent, sade Sven-Åke.
-Är den inte ovanligt stor?
-Det tror jag inte, sade Sven-Åke. Det är en agapadda. Dom är alltid stora. 
-Ska vi väga den, sade journalisten.

Sven-Åke hämtade badrumsvågen och de lyfte upp paddan och satte honom på vågen. Journalisten tittade efter antalet kilon och skrev upp det. 2,46 kilo. Sen bad han Sven-Åke hålla paddan i famnen och han tog en bild på Sven-Åke och hans padda och försvann tillbaka till tidningen.

En timme senare ringde journalisten till Sven-Åke och skrek i luren: 
-Grattis!!!
-Varför det? sade Sven-Åke. Jag fyller inte år förrän i maj.
-Grattis, du är världsmästare!
-Va, sade Sven-Erik och glömde stänga munnen.

-I alla fall din padda. Han är störst i världen, skrek journalisten. Jag har just kollat Guinness Rekordbok. Där står det att världens största padda väger 2,3 kilo. Och din vägde ju 2,46. Det här ska vi ha på första sidan i tidningen. Och på löpsedeln.
-Va, sade Sven-Åke en gång till."

Det här är början till ett nytt äventyr för paddan. Han blir världskändis och visas upp i tidningar och på TV. Till slut tröttnar han på kändislivet. Och rymmer...

Tänk vad mycket tokigheter en liten padda kan vara med om. Det är nästan tur att Robins och paddans vägar möts på slutet. Så det blir lite lugnt ett tag. Kanske...

En rolig bok för lågstadiet. Med svartvita tecknade bilder av Per Gustavsson som fint förstärker känslan i bokens text. Utgiven av Opal bokförlag.

/Birgitta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar