torsdag 12 oktober 2017

På uppdrag i Uppåkra: mellan liv och död av Erik Magntorn & Petter Lawenius

På uppdrag i Uppåkra: mellan liv och död av Erik Magntorn och Petter Lawenius


Boken rivstartar och man får följa Malte 10 år.

sidan 7:
Kapitel 1
"Att rädda en hel by från undergång. Att hejda hundratals vildar från att storma fram med svärd, spjut och pilbågar. Det är ingenting för en spinkig tioåring som bara sett slagsmål på film. Men så blev det för mig. Ja, jäklar vad jag var rädd. Men vi får ta det från början.

Allt startade en kall och solig novembersöndag uppe vid kyrkan i vår lilla by. Jag och min kompis Pär hade bestämt träff där klockan elva på förmiddagen. Vi skulle gå balansgång på taket till redskapshuset som ligger intill kyrkogården. Det är kul, men rätt läskigt, för om man ramlar kan man falla mer än fyra meter, rakt ner i det vassa gruset."

Uppifrån taket får Malte syn på en pojke som ser lite underlig ut. När de kommer ner från taket är pojken borta. Lite senare får Malte syn på honom igen. När Malte för tredje gången får syn på den underliga pojken bestämmer han sig för att följa efter.

Pojken går till en sten, gör en rörelse med handen - och försvinner! Malte går fram, försöker göra samma rörelse - och försvinner han också! Det brakar till, en öronbedövande knall, och en bländande blixt.

När Malte kvicknar till igen är han inte längre kvar hemma i snön. Nu är det gräs i stället. Och flera män kommer ridande i en lång rad. Rakt mot Malte!

Malte har hamnat i kung Ottars tid. Det visar sig att ett gäng krigare slagit läger alldeles utanför pojkens by. Ett gäng vildingar som plundrar och bränner och som aldrig har förlorat en strid. Nu är det visst så att Malte är den som ska rädda byn från ett anfall...

Författaren Erik Magntorn är bland annat utbildad arkeolog och i slutet på boken finns en presentation av den uppmärksammade järnåldersboplatsen i Uppåkra, i Skåne. Han väver ihop fakta och fantasi på ett mycket spännande sätt och man känner nästan att man reser tillbaka i tiden på riktigt. Tillbaka till för över tusen år sen.

Med hjälp av Petter Lawenius tecknade bilder får man också en förståelse för hur kläder och hus kan ha sett ut.

Förr i tiden för mellanstadiet. Utgiven av Lindskog förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar