måndag 23 oktober 2017

Handbok för superhjältar, del 1: Handboken av Elias och Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar, del 1: Handboken av Elias och Agnes Våhlund


Lisa ska bo hos mormor ett tag medan mamma är tvungen att jobba. Först tycker Lisa att det ska bli kul att vara hos mormor. Hon behöver ju lite sällskap. Men det blir inte så roligt. Redan första dagen i skolan blir hon retad. Det är några av de större killarna som påstår att hennes öron står ut. De jagar Lisa och slår och knuffar henne.

En dag när hon som vanligt flyr in på biblioteket hittar hon en ovanlig bok i hyllan. Eller är det boken som hittat henne? Den liksom lyser och leder Lisa fram till hyllan. En röd, vacker bok med mycket bilder. Den vill hon låna!

sidan 23-24
"Hon gick fram till utlåningsdisken och gav boken till Caroline så att hon kunde registrera lånet. 
-Det ser märkligt ut, mumlade Caroline. Jag ser den inte här på datorn. Det är precis som om den inte finns. 
-Men hur gör vi då? frågade Lisa oroligt. 

Caroline såg sig omkring för att vara säker på att ingen kunde höra henne. 
-Vet du vad jag tror? viskade hon. 
-Nej, vadå? 
-Om boken inte finns i vårt system så är det nog ingen som kommer sakna den heller. Jag tror att du kan låna den precis så länge du behöver. 

Lisa störtade ut från biblioteket och var hemma bara några minuter senare. Mormor hade gjort nybakade bullar men Lisa hade ingen tid att förlora. Hon rusade uppför trappan och in på sitt rum. Hon slängde några morötter till sina hamstrar, Olga och Oskar. 

Sedan kastade hon sig på sängen och började läsa "Handbok för Superhjältar"."

I handboken finns konkreta tips på hur hon ska bli en superhjälte. Totalt finns 101 olika superkrafter att lära sig. Men det står också att man behöver öva. Mycket. Och det börjar Lisa göra.

Men det hjälper tydligen inte. För när Lisa konfronterar de elaka killarna nästa gång åker hon ändå på stryk. Hon är så arg så arg! Kanske borde hon packa sin väska och åka hem? Men Lisa vägrar ge upp - hon går hem och övar ännu mer...

Övning ger ju som bekant oftast resultat. Även för Lisa. Ett spännande äventyr där vi får följa Lisas väg mot att bli superhjälte. En modig tjej som vågar säga ifrån och ta tag i situationen. Men jag kan ändå önska att vuxenvärlden brydde sig mer...

Bok i serieform utgiven av Rabén och Sjögren förlag. Tänkt att serien ska bli fyra delar.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar