måndag 23 maj 2016

författarbesök av Ritta Jacobsson

I torsdags, den 19/5 2016, var författaren Ritta Jacobsson på besök hos Hagaskolans alla åttor. Den bok eleverna läst var "Han kallar sig Esmeralda". En stark bok som väcker många känslor och tankar och därför passar bra att diskutera kring.

boken han kallar sig esmeralda av ritta jacobsson och hennes författarbesök på hagakolan i umeå


Ritta berättade bland annat om hur hon lägger upp arbetet med att skriva en bok. Hela processen från utkast till färdig bok tar 6 månader, och hon följer alltid samma mall.

Ritta ritar upp "schemat" som hon följer när hon skriver en bok.

Eleverna hade också skrivit ner många kluriga och intressanta frågor som Ritta fick svara på. Frågor från var hon sitter och skriver till hur hon inspireras till sitt skrivande fick svar.

Ritta inspireras ofta av en känsla innan hon startar sitt skrivande. Inför boken "Han kallar sig Esmeralda" var det en vän som visade elaka kommentarer hen fått på nätet.

För att komma i rätt stämning så besöker hon platsen historien utspelar sig på - och här gav hon tipset att gå på mäklarnas husvisningar och där insupa miljön med alla sinnen öppna. Hon har också suttit upprepade tillfällen i skolor och bara lyssnat på hur elever pratar och hur de är mot varandra.

Slutresultatet är en stark, kuslig och verklighetstrogen deckare som mycket väl skulle kunna hända. Vill du läsa mer om boken så har jag skrivit mer här.

Ritta Jacobsson är den enda som vunnit Spårhunden två gånger. Spårhunden är ett svenskt litteraturpris som delas ut till årets bästa barn- eller ungdomsdeckare. På svenska barnboksinstitutet finns en lista över vilka andra som vunnit priset.


Och var sitter då Ritta när hon skriver?

Idag har hon ett eget arbetsrum där hon kan sitta ostört och skriva. När barnen var yngre satt hon i klädgarderoben... "här har vi satt Ritta" sa hennes barn och öppnade garderobsdörren och visade kompisarna "för att hon inte ska störa med sitt knapprande när vi spelar...". Barnen hade ett hårdrocksband... så frågan är vem som störde vem egentligen...

En mycket trevlig dag gick alldeles för fort. Vi tackar Ritta för hennes besök och inspirerande föreläsningar!

/Birgitta

Ritta och jag.
Fota av Åsa Zetterström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar