måndag 23 maj 2016

Han kallar sig Esmeralda av Ritta Jacobsson

Han kallar sig Esmeralda av Ritta Jacobsson


Boken har en parallell-handling, där du ömsom får följa en flicka som sitter fast i en brunn och ömsom en flicka i hennes vardagsliv. För flickan i brunnen börjar livet snart ta slut. Hon hamnade här efter att ha blivit tillfångatagen av en okänd man som först förgripit sig på henne och sen dumpat henne i brunnen.

Flickan i vardagslivet heter Selena som precis börjat gymnasiet. Hon bor med sina högpresterande föräldrar i ett fint hus i ett fint kvarter. Under en fest händer något som Selena sedan ångrar. Hon dansar framför en kille som "alla" flickor vill ha.

sidan 23-24
"Elliot och hon borde ha varit en perfekt match. Snygga och populära med föräldrar som välkomnade dem som ett par. Alla tyckte att det var konstigt att de inte hade blivit det för länge sedan. Men egentligen var det just det enda som de hade gemensamt. Att alla tyckte att de passade ihop.

Han spelade golf och hockey, hon gillade att läsa. Han hade knappt ens öppnat de böcker som han skulle redovisa i skolan. Hans kompisar fick läsa dem åt honom i stället. Fast det där med sex var det jobbigaste. Hon hade lyckats motstå hans tjat fram till i fredags.

Fan, fan, fan! Jag vill inte träffa honom!

Selena hade ältat det som hände på festen under en lång, ångestladdad lördag och sedan ringt och gjort slut med honom. Elliot hade inte tagit det speciellt bra. Han hade gråtit och tjatat och tiggt och till slut kallat henne för en jävla hora."


Det visar sig sen att Elliot filmat allt Selena gjort på festen, och sen när hon gör slut lägger han upp det på nätet. Och snart vet hela skolan om vad hon gjort, och hon omges överallt av nyfikna blickar. Snart blir hon också sexuellt trakasserad av först killarna i skolan - men också av okända män som skickar sexuella meddelanden till henne.

Selena får också en ny vän-förfrågan från en tjej som heter Esmeralda. Enligt profilbilden har hon långt, mellanblont hår med stram mittbena. I Esmeraldas fotoalbum finns många vackra bilder som Esmeralda säger att hon fotat själv.

I Selenas klass går också Magne. Han bor i en hyrestrea och jobbar extra på McDonald´s. Magne är en kille med slitna jeans, solkiga T-shirts men smart och ambitiös. Av en slump möts de en eftermiddag i skogen och börjar prata med varandra, och snart har de blivit vänner. Kanske mer... men det är inte så lätt att falla för någon som inte "passar in" i ens liv...

När tillvaron blir alltmer hoptrasslad och filmen delas allt mer skingras snart de vänner som Selena trott sig ha. Hon blir alltmer ensam - och de enda som inte bryr sig och som hon kan ty sig till är Magne - och Selena.

Oerhört läskig bok. Den riktigt kryper in under skinnet på en. Fast samtidigt så kan det mycket väl hända - och det är väl det som gör det så läskigt... För vem är det egentligen som befinner sig på andra sidan chatten - vet du verkligen det?

Ungdomsbok om nätsäkerhet, nätbrott/pedofiler som också är skriven som en deckare. Utgiven av B/Wahlströms förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar