torsdag 1 mars 2018

Den stora häxjakten av Sofi Hjort


Den stora häxjakten av Sofi Hjort


Den stora Häxjakten bygger på den sanna historien om hur några barn och ungdomar på Södermalm i Stockholm startade ett rykte. Detta rykte gjorde sedan att att åtta oskyldiga kvinnor dömdes till döden. Det här var på den tiden, 1676, då folk trodde på Blåkulla, häxor och kvastar.

Folk trodde på allvar att det fanns kvinnor som tog med sig barn på sin kvast och flög till Blåkulla med dem, där de sen festade tillsammans med djävulen. Barnen blev piskade med levande ormar och kom sen hem trötta och griniga eftersom de inte fått sova.

Så startade ryktet:

sidan 17-18
"Plötsligt en dag börjar det viskas ett särskilt farligt ord som sätter skräck i folk. Häxa! 
Ordet hoppar från mun till mun och sprider sig som en löpeld. Folk börjar tro att det är sant, att det på riktigt kan finna häxor. Varför skulle alla plötsligt prata om det annars? 

Visst har det väl hänt förr att grälande grannar någon gång skrikit "din rackarns trollkona" till varandra. Men då var det inte på det här sättet. 

Hökare Lind har fått många nya kunder på sistone. Det kan bero på att han den här våren, 1676, har fått en inneboende som är bra på att berätta historier. Han som har flyttat in är en släkting som heter Johan och är 12 år. 

Johan kommer uppifrån Gävle och kan berätta historier om Blåkulla som om han själv varit där. Barn och ungdomar lyssnar med öronen på helspänn. Säkert en och annan vuxen också. 

Kanske har Johan sett några misstänkta häxor här i kvarteren?"

Så sprids de illvilliga ryktena. Och fort går det. Om den fisförnäme "Vipp-upp-med-näsan", eller "Näslösan". Och så helt plötsligt så har häxrättegången startat. Och först ut till galgbacken är mössmakerskan Anna Månsdotter. Även kallad "Vipp-upp-med-näsan" av elakt folk som tycker hon är fisförnäm.

Hon är först ut att halshuggas. Men tyvärr inte den sista... Och det bara på grund av elakt skvaller!

Riktigt bra och spännande läsning. Att berättelsen har historisk förankring gör den bara ännu bättre! Om hur lätt det är att starta ett rykte  - men hur svårt det är att få stopp på det. Om hur ett enkelt rykte kan ge oanade konsekvenser.  Såhär i tider när "clowner" och annat som kanske behöver källgranskas...

Förr i tiden för mellanstadiet. Passar utmärkt som högläsning.
Ola Skogäng har gjort de svartvita bilderna.
Av Alfabeta förlag.

/BirgittaInga kommentarer:

Skicka en kommentar