torsdag 1 mars 2018

I ljusets makt av Leigh Bardugo

I ljusets makt av Leigh Bardugo


Redan första kapitlet hugger tag i en och bäddar för sträckläsning:

sidan 11-12
"Före
Tjänstefolket kallade dem malenchki, små spöken, för att de var minst och yngst och för att de hemsökte hertigen hus likt fnittrande fantomer, kilade fram och tillbaka genom rummen, gömde sig i skåp för att tjuvlyssna och smög in i köket för att stjäla de sista av sommarens persikor. 

Pojken och flickan hade anlänt med några veckors mellanrum, ytterligare två föräldralösa barn från gränskrigen - ömkliga flyktingar som räddats från ruinerna av avlägsna städer och första till hertigens egendom för att lära sig läsa och skriva, och för att lära sig ett yrke. 

Pojken var kort, knubbig och ständigt leende. Flickan var annorlunda, och det visste hon om. När de satt hopkrupna i ett köksskåp och lyssnade på de vuxnas skvaller hörde hon hertigens hushållerska, Ana Kuya,säga: 
"Hon är en ful liten unge. Inget barn borde se ut så där. Blek och sur,som ett glas mjölk som stått framme för länge." 
"Och så mager!" svarade kokerskan. "Hon äter aldrig upp sin middag." 

Pojken, som satt hukad bredvid flickan, vred på huvudet och viskade: 
"Varför äter du inte?" 
"För att allt hon lagar smakar lera." 
"Jag tycker det är gott." 
"Men du äter ju vad som helst." 

De tryckte sig mot springan i skåpluckan igen. Ett ögonblick senare viskade pojken: 
"Jag tycker inte att du är ful." 
"Sch!" väste flickan. Men i skydd av de mörka skuggorna i skåpet log hon."

Flickan heter Alina och pojken Mal. De växer upp på barnhemmet som syskon och delar och berättar allt för varandra. De lär sig också mycket riktigt att läsa och får så småningom lära sig ett yrke. Alina går som lärling för att bli kartritare och Mal soldat. Det pågår fortfarande ett stort krig i deras land, Ravka.

Nu är det bestämt att båda ska följa med och korsa skuggsänkan. Ett område land försjunken i mörker. Där vilda bestar bor. Bestar som flyger, attackerar och äter de människor som försöker korsa sänkan.

Under resan över sker en attack och Mal hotas till livet. Inom Alina väcks då en uråldrig kraft till liv. Den räddar livet på Mal. Men alla blir rädda och Alina förs till huvudstaden. Där finns landets magiska elit, Grishan. Det visar sig att Alinas krafter är magiska. Och oerhört sällsynta. Hon sätts genast i skola för att lära sig hantera dem.

Långt borta från henne finns Mal kvar mitt i kriget. Alina saknar honom och försöker få kontakt. Men tiden går, och inget svar kommer. Och ju längre tiden går ju mer fascinerad blir Alina av Grishans ledare, Skuggmästaren. 

Skuggmästaren försöker hjälpa Alina att bemästra sina krafter. Men varför är han så intresserad av just henne? Och hennes krafter? Alina har så många frågor och varför svarar inte Mal? Den enda människa hon någonsin litat på. För kan hon verkligen lita på Skuggmästaren? Inte ens hans egen mamma litar ju på honom...


Fascinerande värld med en oerhört spännande och fängslande kärlekshistoria och öde. Tur att det finns tre böcker - för när första är slut är det bara att skynda sig läsa bok två!
I ljusets makt är första delen i den spännande Grisha-trilogin. Den följs av Stormens öga och avslutas med Ur askan.
Fantasy för ungdomar. Utgiven av Gilla böcker.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar