torsdag 22 oktober 2015

Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins

Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins


Är du säker på att du vågar läsa denna bok? Här finns bland annat stora kackerlackor, spindlar och råttor. När jag säger stora, så menar jag stora... mycket större än en människa...

Gregor är en helt vanlig pojke. Han bor med sin farmor, mamma och sina två småsystrar i en trång liten lägenhet i New York. Det är sommar och Gregor har sommarlov. Hans syster Lizzie har åkt på sommarläger och mamma måste jobba. Familjen har ont om pengar sen deras pappa spårlöst försvann för två år sedan.

Han har lovat mamma att ta hand om tvätten och han tar med sig sin minsta lillasyster, Boots, som är två år. Boots tar med sig en boll som rullar bakom torktumlaren och när barnen går för att hämta den ser de att metallgallret framför ventilationstrumman hänger löst - och bakom finns det en öppning. Helt plötsligt ramlar de båda ner i hålet...

sidan 24-25
"Just då märkte Gregor att dimman började lätta lite. Han kunde urskilja en slät, mörk, cirkelformad vägg. De verkade falla genom ett stort, mörkt rör. Han kände en uppåtvind stiga under sig. De sista dimstråken blåste bort och Gregors fart dämpades. Kläderna sjönk mjukt tillbaka mot kroppen. 

Under sig hörde han en liten duns och sedan trampet av Boots sandaler. Strax därpå fick hans egna fötter kontakt med fast mark. Han försökte orientera sig, vågade inte röra sig. Totalt mörker omgav honom. 

När ögonen började vänja sig blev han medveten om ett svagt ljussken till vänster om sig. Från andra sidan ljuset hördes ett glatt pipande. 
"Kjyp! Stoot kjyp!" 

Gregor rusade mot ljuset. Det föll genom en smal öppning mellan två släta klippväggar. Det var knappt han lyckades klämma sig igenom öppningen. Hans gympasko hakade i något och han tappade balansen. 

Han snubblade ut mellan klippväggarna och landade på alla fyra. När han höjde huvudet såg han rakt in i ansiktet på den största kackerlacka han någonsin sett."

Kackerlackorna tar Gregor och Boots med sig till människorna i Underjord. Där får de också träffa stora fladdermöss. Det visar sig att barnen är väntade. Deras namn finns nämligen med i en profetia som skrevs ner för många många år sedan.

Allt Gregor vill är att åka hem igen. Medan han funderar och planerar för hur de ska komma tillbaka upp till "Ovanjord", får de plötsligt höra att de inte kan åka hem! Människorna och de övriga "varelserna" i Underjord bråkar nämligen med varandra - och snart kan ett krig bryta ut.

De enda som kan förhindra ett krig - enligt den gamla profetian - är Gregor och Boots... och när Gregor får höra att hans pappa ramlat ner i samma hål bestämmer han sig trots allt för att stanna och leta rätt på honom.

Spännande magi och fantasi för mellanstadiet. Gregor från Ovanjord är första boken av fem i serien "Krönikan om Underjord". En rafflande historia i högt tempo! En historia med gott om spindlar, kackerlackor, råttor och andra kryp...

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar