tisdag 27 november 2018

Drömfångaren: Odjuret vaknar av Ola Lindholm

Drömfångaren: Odjuret vaknar av Ola Lindholm


Boken rivstartar med det hemskaste som kan hända. När Andy är 3 år dör hans föräldrar i en hemsk bilolycka. Eftersom han inte har några andra släktingar hamnar han hos en fosterfamilj. Som bara tagit emot honom för pengarnas skull. En hemsk familj.

sidan 10-12

"Pojken bodde i ett rum i källaren med bara ett litet fönster uppe vid taket. Sängen var hård, han hade inga leksaker och ingen som kramade honom. Det enda pojken hade, som han tyckte om, var en bild på sin mamma och pappa som någon ramat in och hängt på väggen.

Varje kväll innan han somnade tittade han på bilden, och sedan drömde han om hur han flydde till dem, fast de var döda. År ut och år in. Samma dröm.

Så en kväll, när pojken snart var elva år, hände något hemskt. Igen. Den nya pappan hade blivit arg för att pojken hade tappat en tallrik med mat i golvet. Pappan hade skrikit och svurit och rusat ner i källaren och slitit ner bilden på pojkens föräldrar från väggen. Han hade sagt att de hade skämts för sin son om de hade levat. Sedan hade han kastat bilden i soptunnan ute vid vägen.

När han kom in hade han skrikit att pojken skulle sluta gråta som en barnunge, och sedan hade han höjt handen. Pojken hade blundat så hårt han kunde, sedan hade han med den svidande kinden sprungit till sitt rum. Det var då han bestämde sig för att fly. I gryningen, när alla sov.

Han la sig på sängen och kröp ihop. Å, vad han hatade den nya pappan, och den nya mamman som aldrig beskyddade honom. När han somnade bultade hjärtat fortfarande hårt. Och det var då det hände.

Han sitter i baksätet igen. Mamma och pappa sjunger och skrattar. Snön faller så vackert genom mörkret.Plötsligt ser han två ögon framför bilen. De lyser som eld i mörkret. De kommer närmare och närmare. Så ser han gapet med de tusen tänderna. Odjuret ryter i mörkret och reser sig på bakbenen. Odjuret är svart, med klor stora som knivar. I käften finns tusen vassa tänder som blänker som stål. Mamma och pappa fortsätter att sjunga och skratta. De ser inte odjuret. Han skriker som han aldrig skrikit förut.

Pojken vaknar skrikande. Det är beckmörkt. Han har sparkat av sig täcket. Svetten rinner längs hans panna och han fryser. Plötsligt hör han ett vrål utanför huset. Han ställer sig med darrande ben upp på sängen för att kunna titta ut genom det lilla fönstret.

I månens sken ser han ett odjur med eld i ögonen och klor stora som knivar. En jättelik man med en träklubba skriker och slår mot odjuret. Allt är suddigt och pojken torkar bort svetten ur ögonen, men när han tittar igen har odjuret och mannen slukats av mörkret.

Det var bara en mardröm, tänker han. Fast han är klarvaken.

Pojken tar sin ryggsäck och smyger ut från sitt källarrum och ut ur huset. Han öppnar locket till soptunnan och tar upp bilden på sin mamma och pappa. Han vänder sig om och tittar på det mörka huset en sista gång. Så börjar han springa."

Tyvärr visar det sig att det inte var bara en mardröm. Efter att ha varit på rymmen ett tag tillfångatas han av familjen Angel. Det är en familj som under generationer fångat in barns drömdjur och fört djuren i säkerhet till deras lilla ö.

Nu tar de också hand om Andy och för honom i säkerhet till ön. Men odjuret finns. Och det är Andy som drömt fram det. Och det är Andy som är utvald till att förgöra det... för att rädda världen från det hotande odjuret. Men det vet Andy inte om än...

En spännande bok och första delen i serien Drömfångaren. Odjuret verkar inte vara att leka med, men har Andy vad som krävs för att förgöra det? Till sin hjälp har han familjen Angel och ett silversvärd. Men räcker det?

Magi och fantasi för mellanstadiet. Utgiven av Bonnier Carlsen förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar