tisdag 27 november 2018

I rosens mitt av Martin Widmark

I rosens mitt av Martin Widmark

Stefans mamma har dött. Helt oväntat för familjen och vännerna har hon hängt sig. Efter sig har hon lämnat sin son Stefan och sin make i ett djupt hål av sorg. Och med mängder av frågor som är utan svar.
Första julen ensamma utan mamman blir en plåga. Stefans pappa orkar inte utan gör det hemskaste han kan göra: lämnar Stefan ensam och flyr istället till sitt jobb.

sidan 24-26
"Karl-Erik skyndade ut ur rummet. Stefan satt kvar framför brasan och hörde hur ytterdörren slog igen. Han förstod att hans pappa måste bort från all sorg som fanns i lägenheten. Han behövde begrava sig i gamla grekiska sagor och äventyr och glömma allt för några timmar, gissade Stefan. Pappa vet inte mer än jag, tänkte han.

För många var julafton en härlig dag, men inte hemma hos Stefan Eriksson och hans pappa. Sonja hade tagit sitt eget liv, men varken Stefan eller hans pappa förstod varför.

Stefan tittade på granen som hans pappa pliktskyldigt hade köpt nere på torget och smyckat med flaggor och en stjärna. Han förstod att om Karl-Erik hade levt ensam, utan Stefan, skulle han inte ha ansträngt sig alls. Stefan log dystert. Men så fick han syn på något.

Vad var det som låg bakom granen? Där skymtade något han inte sett tidigare. Han ställde sig på knä. Det var ett oansenligt paket. Glömde pappa en julklapp? Hade han haft bråttom att komma hemifrån? undrade Stefan.

Han sträckte ut armen och drog fram paketet och läste på etiketten:
Till Stefan God Jul från din mammas vän. Stefan tittade oförstående på julklappen. Det högg till i honom när han så påtagligt blev påmind om sin mamma. Din mammas vän? tänkte han. Vem kunde det vara? Någon från studietiden? Från arbetet eller kören?

Till slut tog nyfikenheten överhand och han satte sig åter i fåtöljen och öppnade försiktigt paketet. Där innanför papperet låg en platt träask.
Stefan lyfte på locket och tittade förvånat på det som låg däri.

Det var ett förstoringsglas!"

När han går runt med förstoringsglaset i lägenheten hittar han några brev som hans mamma skrivit till pappan. Han kan inte låta bli utan läser brevet och när han tittar närmare på det med förstoringsglaset hittar han ett gömt meddelande inuti en ritad ros. Skrivet med små små bokstäver!

Meddelandet för Stefan ut på ett äventyr. För att ta reda på vad som hänt hans mamma. Ju mer han får reda på ju säkrare blir han att det inte var ett självmord. Och ju mer han får reda på ju farligare blir äventyret. Någon är honom på spåren...


En spännande och bitvis väldigt sorglig bok. Vackra serie-bilder av Ola Skogäng. Jag tänker att vissa bitar i boken kan vara svåra att läsa: de brev som Stefans mamma skrivit med vacker gammal handstil. Dessa brev är mycket viktiga för boken och för att kunna lösa mysteriet. Så jag hoppas jag har fel - att när en väl läst ett brev så går resten av bara farten! För boken är en riktig nagelbitare!

Mysterier för barn. Skulle även kunna vara svårt och sorgligt eller förr i tiden. Utgiven av Bonnier Carlsen förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar