tisdag 10 november 2015

En farlig vän av Ritta Jacobsson

En farlig vän av Ritta Jacobsson


Leo är precis nyinflyttad. I hans gamla skola blev han mobbad och slagen. På det nya stället hoppas hela familjen att de ska få det bättre. Fast Leo är orolig. Snart är sommarlovet slut och han ska börja 9:an på nya skolan. Vågar han hoppas?

När han första gången vågar sig ut ur lägenheten träffar han Jonna. En snygg tjej med mörkt kort hår och en snedlugg över ena ögat. En tjej som pratar med honom. Som vill vara med honom. Det är Leo inte van vid - men han vänjer sig snabbt.

I skolan märker han att de andra eleverna verkar rädda för Jonna. Fördelen är att Leo också får vara ifred. Ingen vågar mobba honom när Jonna är med. Inte ens Otto. När Leo är med Jonna känner han att han kan göra vad som helst för henne, bara för att få vara nära henne.

sidan 23-25
"Jonna öppnade glasdörren till de kalla dryckerna. Ångan bolmade ut när hon tog ut två burkar. 
-Pengarna räcker inte till två, sa Leo snabbt. 
-Jodå. 

Hon pressade ner burkarna i hans fickor. Leo flämtade till. 
-Vad gör du? 
-Tyst, väste hon. Gå raka vägen ut, vad som än händer. 

Han ville protestera. I stället fortsatte han mot utgången. Hjärtat hamrade hårt. Han hade aldrig snattat förut. Något fick honom ändå att fortsätta. 

Kanske var det glimten i Jonnas ögon när han sneglade bakåt. Hon var vild, hon var vacker. Han ville göra allt hon bad om bara hon såg på honom så där. 

Killen i kassan tittade upp från mobilen. Han var inte mycket äldre än Leo, kanske 19 år. Leos ben skakade.Inte en chans att killen skulle missa burkarna som putade i hans fickor. 

Jonna kom efter. Hon stannade framför ett ställ med godis och tuggummi precis vid kassan. 
-Hallå! Har ni ingen Japp? frågade hon högt. 
-Jodå, sa han. 
-Var då? 
Han böjde sig fram och pekade. -Ser du inte? Där!


Leo hade stannat. Jonna gav honom en knuff framåt. Burkarna skvalpade i hans fickor. Det lät högt i hans öron. Men han fortsatte, förbi kassan. Hans ben bar honom knappt. 
-Hallå! ropade killen. Stopp där!"

Det är så med Jonna. Hon får Leo att göra saker fast han egentligen inte vill. Men han vågar inte säga emot. Vågar inte mista henne. För han har blivit kär... Men så vill hon göra en bomb för att hämnas på en kille. Då vill Leo inte vara med längre...

Lättläst för ungdomar om Kärlek och Tuffa villkor. Om att våga säga ifrån - fast man egentligen inte vågar. Och att ta konsekvenserna. Vilka de än blir...

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar