måndag 14 maj 2018

Passa som Staffan Olsson av Staffan Bjerstedt

Passa den som Staffan Olsson av Staffan Bjerstedt

Hugo älskar att spela handboll. Men när hans förra lag toppade sina spelare fick inte Hugo vara med längre. Då startade han ett nytt lag, nu har de precis vunnit en match:

sidan 7-8
"Vår tränare, gamle Henry, log med hela ansiktet och sa att han var stolt över oss. Sedan gick han runt och berömde var och en. 
-Hugo, du var lysande idag. 
-Men jag gjorde ju bara ett mål, sa jag. 
-Men du passade fram till desto fler. Du är lagets spelfördelare. Varje bra lag behöver ha en sådan spelare. 

Det kändes fantastiskt att höra det. Att jag var bra i handboll! Det var inte länge sedan jag inte ens fick vara med och spela i Vagntuna HF. Klubbens tränare Ville tyckte jag var för dålig. Då startade jag och några kompisar ett nytt lag som vi döpte till Vagntunas Lejon. Gamle Henry som är vaktmästare i idrottshallen blev vår tränare. 

Första gången vårt lag mötte Vagntuna HF i en träningsmatch förlorade vi stort. Men nu hade vi hunnit träna och blivit mycket bättre. Och så hade två nya och jättebra spelare kommit med: Malin, vår målvakt, och Elsa. Just det, två tjejer. 

Nu när vi stod där och jublade efter vinsten kom det fram en tant från en annan klubb och sa: 
-Vi tänkte bjuda in Vagntuna HF till den stora Jordgubbscupen som vi arrangerar nästa månad. Men eftersom ni vann är det inte mer än rätt att ni får ta den platsen."

Men det håller inte det andra lagets tränare, Ville, med om. Han går fram och protesterar. De vann ju faktiskt förra matchen. Med mer poäng! Så platsen borde ju vara deras.

Då kommer gamle Henry med ett förslag: varför inte spela en tredje match och se vilket lag som är bäst?? Sagt och gjort. Så blir det bestämt, och om två veckor blir det en avgörande match. Där vinnaren får vara med i Jordgubbscupen.

Den gamla vaktmästaren är en bra tränare. Han ser och uppmärksammar alla som vill vara med. Alla är välkomna. Han har också många ovanliga metoder att träna ett handbollslag på. Och laget blir bättre och vinner många matcher. Är det kanske tack vare de ovanliga metoderna de vinner? Eller att alla får vara med? Och ska Hugo lyckas vinna den viktiga matchen mot sitt förra lag och få den åtråvärda platsen i Jordgubbscupen?

Frågorna hopar sig. Läs boken och se den rafflande finalen!


Sport för lågstadiet utgiven av Berghs förlag. Författaren har sen tidigare skrivit "Skruva den som Harry".

/Birgitta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar