tisdag 17 januari 2017

Genom Skuggornas dal av Mattias Lönnebo

Genom skuggornas dal av Mattias Lönnebo


I den lilla staden blir inget sig likt efter den morgonen. Den morgonen Livets Pärlor blev stulna! Hur kunde det ske? De låg inlåsta uppe i ett högt torn, dörren stängd och en vakt på utsidan av dörren. Det som inte kunde hända har ändå hänt.

Drottningen är förtvivlad. Hon känner sig redan svag och matt. Och solen har tappat sin lyster. Hon skickar ut sina tolv bästa riddare för att leta reda på pärlorna. På den sjunde dagen kommer en av riddarnas häst tillbaka in genom stadsporten. Av riddaren syns inte ett spår, men sadeln är fläckat av torkat blod och hästen har tappat en sko. Så något hemskt har hänt!

I staden bor också de två barnen Liv och Dag. De vaknade av underlig musik natten pärlorna blev stulna. Nu har Dag mardrömmar:

sidan 25-26
"Vart han än vände sig såg han mörka murar, och stora svarta stenplattor som täckte marken. Vassa taggiga berg reste sig i fjärran och glesa dimslöjor svepte in två figurer. 

Den mindre, runda varelsen hoppade fram och sträckte ut två vårtiga och bleka armar som höll i ett glittrande silverskrin. Den större figuren var helt grå med ett ansikte utan näsa och mun, och i stället för ögon hade den två tomma gropar. 

Dag ville skrika och rusa därifrån men var som förstenad. Håret reste sig på hans huvud. han kunde knappt andas, bara stirra på de där ögonhålorna. Det kändes som om han skulle sugas in i dem och försvinna in i mörkret. 

-Här är Livets pärlor, precis som du befallt, herre! kväkte den mindre figuren och dallrade på ett obehagligt sätt när den ålade och bugade sig. 
-De är avskyvärda! väste den grå. -Jag hatar dem! De ska försvinna! 

Den grå höjde sina armar och händer mot natthimlen och ropade: 
-Nu, min tjänare, är det dags att erövra staden och riket. Störare! Vakna! 

Marken skakade, stenplattor vräktes åt sidorna, och till sin fasa såg Dag hur grå händer grävde sig fram och hur ansikten pressade sig upp ur jorden. En iskall smärta borrade sig in i Dags hjärta, det kändes som om han skulle dö. Han skrek och skrek."

Det visar sig att Liv också har haft mardrömmar om Livets pärlor. Och snart inser de båda barnen att det är bara de som kan hitta pärlorna igen. För utan pärlor - inget liv.

Nu får de ge sig ut på en farofylld resa. Med endast några envisa och irriterande störar som sällskap... störar som ser all ondska i världen. Ser all ondska i människorna och berättar vad de tänker. Och när människorna inte längre kan dölja sina hemligheter och sin ondska hindras himlens ljus. Solen tappar sin lyster. Det blir mörkare och mörkare. Rödare och rödare. Kommer barnen hinna hitta Livets pärlor innan all godhet försvunnit?


Spännande magi och fantasi för mellanstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar