tisdag 17 januari 2017

Nattbuss 198 av Niklas Krog

Nattbuss 198 av Niklas Krog


Johan går andra året på gymnasiet. Han är den killen i klassen ingen märker. Han är med - men ändå inte. Hemma är han mest ensam. Men på sin 18-årsdag känner han för att gå ut och fira. Han ringer några killar som fyllt 18 tidigare på året och de går ut tillsammans. Fast Johan känner sig utanför - och dricker för att det inte ska synas. Till slut är han för full så han åker hem istället. Han tänker ta nattbussen...

Nattbussen råkar just den natten ut för en allvarlig olycka. Bussen åker av vägen, kraschar och börjar brinna. De som befinner sig i bussen omkommer. Fast Johan känner på sig att han på något sätt också suttit på bussen. Fast han var för full för att dagen efter komma ihåg allt som hänt...

sidan 6-7
"Han kände en skärande smärta i halsen och det som sprängt sig in genom fönstret tryckte ner honom mot golvet, ner i hans egen spya. Han hamnade med ansiktet i allt det stinkande på bussgolvet. Den stora tyngden lämnade honom. Fortsatte in i bussen. 

Johan uppfattade rörelser. Hörde någon skrika. Bussen brakade in i ett träd med sån kraft att Johans värld studsade till. Skriken blev högre. 
"Hjälp!" 
"Vi måste ut!" 

Som en skräckfilm. Johan förstod ingenting. 
"NEEEJ!" Andra ljud  dök upp i skriken. Det lät som om någon rev och slet. Som om något gick sönder. Som om... 

Ett av skriken tystnade. Men de andra blev starkare och gällare, mer fyllda med fasa. Ytterligare ett skrik tystnade och det fanns inga ord i skriken längre. Bara ren skräck. Johans omtöcknade hjärna fick ingen ordning på vad som hände. 

Han kände ett ökande sug i magen, ungefär som på Gröna Lund, sedan tippade bussen åt sidan med ett brak. Han rasade ner där fönstret funnits och låg plötsligt på kallfuktigt gräs. 

Bussen tumlade vidare och lämnade kvar honom."

Eftersom Johan varit för full för att komma i håg vad som hänt berättar han inte heller för någon om vad han tror att han minns. Men något har hänt med Johan. För efter den händelsen blir han sig inte riktigt lik längre. Hans personlighet förändras på något sätt och från att ha varit en som inte märks är han nu en som alla märker av. En som alla vill vara med. Även flickorna, som tidigare inte ens märkt att Johan funnits.

Johan tycker det känns bra. Att äntligen få finnas. Få uppmärksamhet. Fast det är inte alla som tycker det är bra. Hans familj blir oroliga. Klasskamraterna blir oroliga. Maktbalansen i klassen har ju ändrats... Fast är oron befogad??

En rysare för ungdomar. Fast även en bok jag känner också kan handla om att det inte är lätt att ändra sitt beteende. Hur man förväntas vara kan sitta hårt. Att ändra sig kräver en ansträngning både av den som vill ändra sig men även av omgivningen i att acceptera det som händer. Fast kanske ska man ibland reagera... och agera.

Rysare skräck spöken för unga vuxna.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar