måndag 3 september 2018

Kodnamn Sherlock av Lars Bill Lundholm

Kodnamn Sherlock av Lars Bill Lundholm


Theo har precis startat en egen detektivbyrå. Barnens detektivbyrå. Det går lite trögt så här i början med att få in några fall att lösa, så Theo bestämmer sig för att försöka få kontakt med någon småtjuv. Hans plan är att filma när småtjuven tar någons annan väska ur skåpen och utpressa tjuven mot att han raderar filmen. Det går inte riktigt som han tänkt sig. Theo blir själv inlåst.

När han äntligen tar sig ut och är på väg hem blir han påhoppad av moppegänget Blackfoots som sprejar honom full med gul färg. Förödmjukelsen är total. Speciellt när en tjej som presenterar sig som Wilma kommer och räddar honom på sina rullskridskor. Wilma vill också vara med i detektivbyrån. Theo tar med henne och visar henne Barnens detektivbyrå.

Stolt som en tupp spatserar han omkring med sin käpp i källarlokalen han hyr. Theo har kämpat ihop pengar ett helt år för att kunna hyra den. Så plötsligt står Robert där, son till mannen han hyrt lokalen av. Robert står där och säger att Theo inte får hyra lokalen längre. Jo, om han får vara medlem i detektivbyrån. Helst chef vill han vara. Då kommer han inte skvallra för sin far så de blir vräkta.

sidan 21-22

"Utanför Barnens detektivbyrås kontor fanns, förutom det igensprejade fönstret, också en gul rand sprejad på väggen. Som en varning från Blackfoots. Vi vet var ni är.

Där inne satt Theo, Wilma och Robert.
-Men du förstår inte, Robert. Man kan bara bli chef efter ett enhälligt val och efter att ha svurit Eden. Robert såg utmanande på Theo.
-Eden? Vilken jäkla ed?
-Detektiveden så klart. Den måste man svära för att få bli medlem. Annars gäller ingenting.

-Okej, sa Wilma som också för första gången fick höra något om en detektived. Då svär vi den nu, så nånting gäller!
De nickade och Theo ställde sig en smula högtidligt framför de andra och höll upp handen, som han sett att man gjorde i amerikanska tv-serier där man svor att tala sanning. De andra gjorde likadant.

-Alla i detta rum tillhör härmed Barnens detektivbyrå. Vi ska stå på småglinas sida och alltid värna om barnens rätt att få vara sig själva. Jag, Theo Bergmark, svär på detta.
-Jag, Wilma Karlsson, svär på detta.
-Jag, Robert Rosén, svär på detta.
-Och jag, Siri Bergmark, svär på detta.

De tre barnen snodde runt och fick se en liten tjej stå med handen uppsträckt.
-Herregud, Siri, sa Theo. Vad gör du här?
-Vem är det där? frågade Wilma och mönstrade den lilla varelsen uppifrån och ner."

Den lilla varelsen är Theos lillasyster som smugit sig in i lokalen. Nu är de helt plötsligt fyra medlemmar i detektivbyrån. När de ska rösta fram sin chef - röstas Siri fram. Till Theos stora förtret.

Det dröjer inte länge förrän de har ett första fall att lösa. En pojke som kommer och säger att han och hans familj snart att bli utslängda ur landet på grund av att en spion ljugit och sagt att hans pappa inte är förföljd i sitt hemland. Pappan kommer bli dödad om de återvänder. Och utvisningen kommer ske snart!

Nu har Barnens detektivbyrå bråttom. Första fallet har trillat in. Men hur ska de lyckas? Det är ju så lite tid kvar!

En rafflande historia där det mesta är möjligt. De fyra barnen har olika egenskaper som kompletterar varandra på ett fint sätt.
Barnens detektivbyrå är en ny serie om barn som bara tar uppdrag för barn och där Kodnamn Sherlock är första fallet barnen löser.
Mysterier för mellanstadiet utgiven av förlaget Lind & Co.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar