onsdag 19 september 2018

Nörden på Nilen av Anna Holmström Degerman

Nörden på Nilen av Anna Holmström Degerman


Max är med sin mamma på semester i Egypten. Max ser fram emot sin vecka med pooler och vattenland. Men först ska mamma få sitt önskemål en vecka: båtresa utefter Nilen. Max tycker det är jättetrist med utflykter hela tiden, faraoner och död.

Det är väldigt få barn med också. Max har sett att det är en kille i hans ålder där. Han känner igen honom hemifrån, men de går inte på samma skola. Max tycker att han verkar lite nördig. Nördiga killen kallar han honom i smyg. Egentligen heter han Morgan.

sidan 11-13
"Det har varit alldeles för många tidiga morgnar för hans smak. Han vridet på huvudet och ser ut genom det stora fönstret. Åsnor betar längs stranden och små båtar glider förbi. Det är ganska fint om man gillar sådant. Ögonen faller ihop och han håller nästan på att somna.

En duns rycker honom ur slummern. Det låter som om det kommer från hytten intill. Där bor den där killen som mamma kollar på i smyg. Antagligen är han snygg, eller det ser Max att han är, men han verkar tycka det själv också. Spelar cool och pratar stockholmska.

Han har precis sådana Converse som Max vill ha också. Mamma tyckte de var för dyra och köpte ett par nästan likadan. Max vill inte ha nästan likadana. Han vill ha de riktiga.

Nu pratar killen därinne med någon. Det är väldigt lyhört mellan hytterna.
"Men faan också!"
Max sätter sig upp i sängen. Det där behövde han inte anstränga sig för att höra. Coola killen låter riktigt arg. Ingen svarar honom och Max förstår att han pratar i telefon.
"Det är väl klart att det går!! Ska bara stå ut med idioterna på den här förbannade båten i en vecka först. Det är det verkliga problemet."

Max fnissar för sig själv. Coola killen verkar inte trivas så mycket bättre än han.
"Och sen kaa-tjiing. Ljuva livet."
Ljuva livet på ett hotell med pooler, strand och snorkling men inte så mycket tempel och döda faraoner. Kaa-tjiing. Max förstår precis. Konstigt bara att han som är vuxen inte åker till badhotellet med en gång.

Han ska just ta fram paddan när det knackar försiktigt på dörren.
"Är du där, Max?"
Typiskt. Morgan har hittat honom."

Det visar sig ganska snart att Morgan är rätt rolig att vara med. Och för att göra resan lite mer spännande börjar de på skoj följa efter Coola killen. Men det som började på skoj blir snart allvar. För Max och Morgan upptäcker rätt snart att allt inte står rätt till med allt Coola killen gör. Men vad gör han egentligen när han går iväg?

Mysterier för mellanstadiet. En del av deckarserien om Max & Morgan. Utgiven av Opal förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar