onsdag 19 september 2018

Vålnadens röst av Johan Rundberg

Vålnadens röst av Johan Rundberg


Sebbe känner sig sur. Hans mamma är skådespelare och han har följt med henne till ett hotell för att spela in en ny film. Sebbe som helst undviker stora människosamlingar. Som trivs bäst i lugn och ro. Nu är det alltså filminspelning som gäller. Hans mamma har tidigare alltid spelat rollen som tuff polis. Nu ska hon prova på ett dialogdrivet drama och hon är lite nervös inför hur det kommer att gå.

Hotellet där filmen ska spelas in i består av tre våningar och ligger alldeles utmed havet. Det är ett gammalt och slitet hotell som precis bytt ägare. Men rummet Sebbe och hans mamma får är mysigt. Och väldigt lyhört.

Första kvällen när alla skådespelare anlänt är det en välkomstmiddag.

sidan 33-35
"-Välkomna, alla, sa hon. För de som inte känner mig så heter jag Andrea Arnald och är regissör och manusförfattare till En spricka i fasaden. Vi befinner oss just nu i en unik situation. Och med det menar jag inte att vi har en unikt lite budget, en unikt liten inspelningsplats eller unikt lite personal. Jag menar att vi trots dessa begränsningar kommer att göra en unikt bra film.

Alla sträckte lite extra på sig i stolarna och utbytte menande blickar. Frank såg mest road ut, antagligen hade han hört liknande tal många gånger förut.
-Vi har två intensiva veckor framför oss, fortsatte Andrea. Det kommer att bli tufft. Men ni tillhör alla de allra bästa i era respektive yrkeskategorier, och med Ralph och Clara ombord kan vi inte misslyckas.

Ralph Becker nickade belåtet när han hörde sitt namn. Sen satte han båda handflatorna mot bordet och reste sig upp. Andrea, som just hade höjt sitt glas för att utbringa en skål, kom helt av sig. Allas blickar riktades istället mot Ralph som solade sig i uppmärksamheten. Bredvid honom såg sonen mest ut att vilja sjunka under bordet.

-Vänner! sa Ralph och slog ut med armarna.Rösten var så kraftig att de som satt närmast hoppade till. Ralph lät sin isblå blick svepa över rummet innan han fortsatte:
-Jag ska vara ärlig. Min agent ville inte att jag skulle göra den här filmen. När erbjudandet kom befann jag mig i staterna där vi precis hade avslutat inspelningarna av Zombie Cop 2, som hade en budget på trettio miljoner dollar. Bara det konstgjorda blodet vi använde kostade förmodligen mer än hela den här produktionen. Men för mig är det inte storleken på filmen som är viktig.

Ralph gjorde en paus för att riktigt låta orden sjunka in.
-Det är den konstnärliga storleken som räknas. Han höjde sitt glas.
-För konsten!

I samma ögonblick slocknade lamporna och det blev beckmörkt i rummet.
-Halleluja, viskade mamma lättat.
Stämningen blev genast lite förvirrad. Stolar skrapade mot golvet och någonstans hördes ljudet av glas som krossades. Ovanpå allt dundrade Ralphs irriterade röst:
-Finns här ingen elektriker?
-Jodå, men ingen som kan trolla, svarade någon från teknikernas hörna. Det är förmodligen ett vanligt strömavbrott. Om alla konstnärer bara sitter kvar på sina platser så ska vi försöka lösa problemet.
Dämpade skratt hördes.

Samtidigt började små, flaxande ljuskäglor tändas här och där. Det var skenet från mobiltelefonernas ficklampor. Jag fick upp min egen mobil ur fickan och knäppte på lampan - rakt i mamma ansikte.
-Hallå, sluta, snäste hon och satte upp handen som skydd.
-Förlåt då. Jag riktade ljuskäglan mot bordet istället.

Då gick det som en vindpust genom rummet. Bara en enda kraftig stöt av iskall luft som fick huden på armarna att knottras."


Ralph är motspelare till Sebbes mamma och han har sin son med sig. Sen finns det en tjej som har en av rollerna i filmen som också är i Sebbes ålder. De tre barnen börjar vara med varandra och diskutera vad som händer. För det börjar hända så många underliga saker.

Strömavbrottet är bara en av många saker som verkar konstiga under filminspelningen. Det fattas även ett rum. På natten hör Sebbe konstiga ljud som verkar komma från rummet ovanför. De försöker prata med de som jobbar på hotellet - men möts av tystnad. Är det någon som vill förstöra filminspelningen? De tre barnen är alla överens om att det är något lurt på gång. Men vad?

En spännande bok där det kan tyckas som att mysteriet är löst när boken är utläst - men är det verkligen det? Ser fram emot att läsa de andra delarna för att få reda på hur det egentligen slutar...

Rysare skräck spöken för mellanstadiet. Utgiven av Natur & Kultur förlag.
Vålnadens röst är första delen i trilogin om Häxknuten.
Fortsättes av: Kejsarens grav och Skuggornas ö.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar