måndag 11 maj 2015

En häxa sitter barnvakt av Susanne Mortensen

En häxa sitter barnvakt av Susanne Mortensen

Dannes föräldrar ska på fest och vara borta över natten. Till Danne har de beställt en barnvakt. Men barnvakten är tydligen försenad och Dannes föräldrar tvingas åka.

Snart knackar det på fönstret - och Dannes lägenhet som ligger sju trappor upp i ett hyreshus! Lite senare ringer det på dörren, och när Danne öppnar står en läskig tant med stor haka och läskiga vårtor där! Danne blir såklart rädd, men damen presenterar sig som Maja Stormhatt - barnvakten... så Danne släpper in henne.

Maja visar sig vara riktigt trevlig och de får en rolig kväll tillsammans. Maja berättar om sina katter, hur hon odlar växter i trädgården och tillverkar mediciner och hur det är att vara häxa. Hon kommer ideligen in på sina ovänner, trollkärringarna!

sidan 19-20
"Var det samma trollkärringar som förstörde din cykel?"Undrade Danne. 
"Helt säker!" sa Maja. "Jag har inga andra fiender. Det finns två slags häxor. Nästan alla är lika kloka, snälla och vackra som jag. Den andra sorten är stygga, korkade och fula som stryk. Akta dig för trollkärringarna! De lever för att skrämmas och förstöra för sin omgivning. Dessutom stinker de uggelmuggel." 

Danne hade aldrig hört talas om det konstiga ordet förut. Maja förklarade att uggelmuggel var de elaka häxornas favoritmat. Receptet innehöll fladdermusblod, gyttja, sega rötter, spindelväv och röksvamp som kokades ihop till en motbjudande sörja. Uggelmuggel gjorde dem ännu galnare än de redan var. 

Det lät hemskt ruskigt och ändå ville Danne veta mer om fienderna. Maja berättade att det sprutade rök ur deras öron, näsor och munnar när de blev riktigt arga. De brukade dyka upp i flock. Himlen mörknade när de kom flygande på sina kvastar över hustaken. Danne kände hur håret reste sig i nacken. 

"Jag glömde ett viktigt kännetecken", fortsatte Maja. 
"Deras tungor är svarta. Du kan säkert gissa varför." 
"Ljuger de mycket?" undrade Danne. 
"Trollkärringarna bluffar, gruffar och ställer till med elände från morgon till sena natten. Ibland nöjer de sig med oskyldiga hyss som att kasta klipulver på hundar, slänga sopor i trädgården eller vända vägskyltar så att bilisterna kör fel men deras rysliga spratt är livsfarliga."

Danne tjatar sig till att få följa med på en flygtur på kvasten. Han vill så gärna åka förbi sin farfar och få träffa sin hund som bor där. Men just när de börjat flyga fylls luften av en vidrig stank... Uggelmuggel!!

En bra och rolig bok - eller som Maja och Danne själva summerade sin resa: ett äventyr som varit både spännande och otäckt på samma gång...

Rysare skräck spöken för lågstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar