tisdag 12 maj 2015

Jakten på Jack: Trolldom i gamla stan av Martin Olczak

Jakten på Jack: Trolldom i gamla stan av Martin Olczak


Jack är numera föräldralös. I nio långa år har han kuskat runt bland släktingar och barnhem. Det här sommarlovet ser ut att bli det värsta på länge. Barnhemmet har sagt att han ska tillbringa lovet med en gammal gubbe till släkting i Stockholm. Men när han kommer fram blir han glatt överraskad. Den som möter honom är hans moster Betty! Och plötsligt ser det ut att bli världens bästa sommarlov istället!

En kväll, när Betty gått iväg för att köpa pizza, hittar han en lös golvbräda i verkstan. Under den ligger en gammal bok, fylld med kartor och mystiska ramsor. Jack blir nyfiken och provar en av ramsorna - och det fungerar! Han kan tydligen trolla!

sidan 34-36
"I det ögonblicket öppnades ytterdörren och Betty klev in. Hon stod där på tröskeln, med två varma pizzakartonger, och stirrade på den väldiga oredan. 

-Men... vad i hela världen har hänt här? 
-Förlåt, Betty! Det var inte meningen att förstöra din verkstad. Jag sa bara ett konstigt ord som stod i den här boken. Och då började en av brödrostarna att flyga omkring. Snälla, du måste tro mig! 

Jag hörde hur vansinnigt alltihop lät. Men Betty blev inte det minsta arg. Istället omfamnade hon mig och kramade mig hårt.

-Wow, viskade hon. Det här är helt fantastiskt. 
-Men... verkstan är ju förstörd. Är du inte arg? 
Då ruskade hon på huvudet. -Det här är det bästa som hänt på väldigt, väldigt länge. 

Hon tände ett stearinljus för att lysa upp i mörkret. Sedan slog hon sig ner i den knarrande gungstolen. 
-Vi har sagt varenda ramsa i den här boken, men de har aldrig fungerat. Du förstår, för att använda boken måste man var trollkunnig. 
-Trollkunnig? Vad är det för något? 

Plötsligt såg hon väldigt allvarsam ut. Det var alldeles tyst i verkstan och stearinljusets låga fladdrade. 
-Jack, sätt dig en stund, sa Betty. Det är något jag måste berätta för dig."

Jack får veta att hans föräldrar studerade folktro, magiska varelser som tomtar troll, älvor jättar och trollkunniga häxor. Hans föräldrar gjorde en viktig upptäckt: de där varelserna som folk trodde på förr i tiden - de finns på riktigt! Jack får också veta att hans föräldrar inte alls är döda... Betty tror att de rövats bort av varulvar! Betty har letat efter dem sen dess, men utan att lyckas hitta dem.

Nu när Jack visar sig trollkunnig har Betty stort hopp om att de ska kunna hitta hans föräldrar igen. Tillsammans. Men letandet visar sig vara farligt - för varulvarna är de hack i häl. Varulvarna vill ta trolldomsboken!

Så börjar letandet för Jack, att finna sina föräldrar. Och Jakten på Jack. Där varulvarna vill fånga Jack... Vem hinner först?

Trolldom i gamla stan är första delen i serien Jakten på Jack. Sen följer:
2. Vålnader på Vasaskeppet
3. Varulvar i Storkyrkan
4. Häxor i tunnelbanan

Rysare skräck spöken för lågstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar