måndag 4 maj 2015

Jag vill ha en katt! av Anne B Ragde

Jag vill ha en katt av Anne B Ragde

Jenny önskar sig en katt. Hennes föräldrar tycker tvärtom. "Man blir så bunden av ett djur" brukar hennes mamma och pappa säga. De kan gå med på att köpa fiskar. De blir man inte bunden av - man sätter bara en matare i kanten på akvariet så får fiskarna mat fast man inte är hemma. Praktiskt. Tycker mamma och pappa.

Jenny tycker det är tråkigt. Vad är det då för vits med att ha djur? Inne på djuraffären finns en lapp om att katter bortskänkes till snälla människor - Jenny är snäll, men inte får hon en katt för det!

Men en dag när Jenny kommer hem från fritids sitter det faktiskt en katt på hennes trappa.

sidan 22-23
"Hej då! ropade Jenny och smällde igen bildörren efter sig. I samma sekund upptäckte hon att en stor, orange katt satt på yttertrappen. 

Kiss, kiss, fina kisse! lockade Jenny. Kattan reste sig och sköt rygg. När hon började klappa den tryckte den huvudet mot hennes hand. Det var precis som om den väntat på henne! Precis som om det vore hennes katt! 
Vem är du? viskade hon."

Katten har ett halsband på sig där det står "MATA MIG INTE", så Jenny låter katten vara utan mat. Fast katten återkommer - och Jenny känner att den blir bara smalare och smalare. Får den ingen mat? Vem är det som har en katt och inte tar hand om den? Det måste Jenny ta reda på...

En bok om att önska sig något av hela sitt hjärta. Och vem har inte gjort det någon gång? Fina färgbilder förstärker texten.

Skönlitteratur "Djuren våra vänner" för lågstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar