torsdag 16 juni 2016

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård av Chris Riddell

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård av Chris Riddell


Bokens handling utspelar sig på Gasta-Gorma herrgård där Ada bor tillsammans med sin pappa, lord Goth. Och en massa tjänstefolk såklart. Och gäster. Och andra besökare, mer eller mindre bortglömda...

Adas mamma dog när hon var liten. Hon var en vacker lindansös och tränade på taket till herrgården då ett plötsligt åskväder dånade in och blixten slog ner och dödade henne. Adas pappa pratar aldrig om den hemska natten, han pratar överhuvudtaget inte mycket med Ada. Efter olyckan har han också fått för sig att barn ska höras men inte synas, så Ada har fått ett par stora klumpiga stövlar att ha på sig - så att han på långt håll ska höra henne och hinna undan...

Ada har rätt långtråkigt och brukar gå på upptäcktsfärder i det stora huset. Speciellt nattetid då alla andra sover. En natt träffar hon vålnaden av en mus.

sidan 12-13
""Har du varit en vålnad länge?" frågade Ada, ställde ifrån sig ljuset och satte sig med benen i kors på mattan.
"Jag tror inte det", sa vålnaden av en mus. "Du förstår att det sista jag minns är hur jag kilade i korridoren fram i en dammig och spindelvävsfylld del av huset där jag aldrig varit förut."

Musen skimrade blekt i skenet från det levande ljuset. "Jag hade hälsat på en näbbmus i trädgården och gått vilse på vägen hem. Jag har ett mysigt mushål i golvlisten i din pappas arbetsrum - åtminstone hade jag det förut..."

Musen gjorde en paus och gav ifrån sin ännu en liten suck innan den bytte ämne. "Du måste vara dottern", sa den och tittade upp mot Ada. "Den lilla Gothflickan. Hon som klampar fram i sina stora stövlar."

"Det stämmer. Jag heter Ada", sa Ada väluppfostrat. "Vad heter du?"
"Kalla mig Ishmael", sa vålnaden av en mus."

Det visar sig att det är Inomhusjägmästaren Maltravers som satt upp olika fällor för att fånga möss att ha som mat till sina "fångar". Han håller nämligen på att planera för den stora inomhusjakten som detta år ska bli något "utöver det vanliga". Det som ska jagas är ovanliga varelser. Nu gäller det för Ada och Ishmael att hitta igen dem innan jakten börjar och försöka rädda deras liv!

Till sin hjälp får de några andra barn som också visar sig finnas på herrgården. De har bildat en klubb, Vindsklubben, en klubb för ungt tjänstefolk och barn till folk som arbetar för Adas pappa. Klubbmedlemmarna brukar träffas på natten och dit blir Ada medbjuden. Snart är hela klubben engagerad i sökandet.

Boken innehåller många konstiga ord, både påhittade och verkliga. Det finns även påhittade - och verkliga? - varelser. Spännande detaljrika svart-vita bilder förhöjer läsandet och förståelsen för hur allt ser ut.

Rysare skräck spöken för mellanstadiet. Fast så läskigt är det egentligen inte. Mer spännande och fascinerande. För den läsvana eleven som inte fastnar på alla långa krångliga ord...
Utgiven av Bonnier Carlsen förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar