torsdag 16 juni 2016

Berättelser från Dimslöjornas ö: Urchin och de dansande stjärnorna av M I McAllister

Berättelser från Dimslöjornas Ö: Urchin och de dansande stjärnorna av M I McAllister


Bokens huvudhandling utspelar sig på Dimslöjornas Ö. Där bor många djur som lever i fred med varandra. Det finns ekorrar, mullvadar, igelkottar och uttrar. Ön styrs av en Kung och en Drottning som är ett igelkottspar med en älskad liten son. Runt sig som rådgivare har de tre kaptener samt öns präst.

En mörk natt när stjärnorna dansar föds ekorren Urchin.

sidan 8-9
"Ekorrmamman visste inte vad stjärndansen betydde, men hon brydde sig inte om det heller. Hon låg och flämtade och längtade efter att få hjälp under den långa, plågsamma förlossningen. Men hon var en främling här och kände ingen. Hennes egen ö låg långt härifrån, och där hade hon inte vågat stanna.

Hennes unge hade fått en profetia uttalad över sig innan han ens var född: Han kommer att få en mäktig härskare på fall. Om kungen hade fått höra det, så skulle han sett till att ungen blivit dödad, så grym som han var. Så hon hade gömt sig på första bästa handelsskepp och flytt. 

Hon hade hoppats att skeppet skulle till Dimslöjornas ö. Hon hade hört mycket gott om den hemliga ön, där en vänlig kung regerade i ett slott som låg högt uppe på klipporna och där röda ekorrar, igelkottar, mullvadar och uttrar levde och arbetade tillsammans. 

Det var en god och trygg plats, som låg skyddad bakom de förtrollade dimbankarna som låg som en slöja runt hela ön. På grund av förtrollningen var det inte många skepp som nådde fram till ön - men det här skeppet hade gjort det, till slut. 

Trots att värkarna redan hade börjat, hade ekorrmamman lyckats smita av skeppet och krypa upp på stranden. Där hade hon gömt sig i skydd av klipporna. Inte en levande varelse fanns i närheten. Alla som var vakna hade tagit sig upp på de högsta kullarna för att se på stjärnorna. 

En plötslig ilning av smärta fick ekorrmamman att flämta till och dra efter andan, men det gjorde så ont att hon inte ens kunde skrika. Så här skulle en förlossning inte gå till. Någonting var fel, och hon var helt ensam. När hon lyfte huvudet kunde hon se slottet torna upp sig och ljusen tindra högt uppe i slottstornet, men slottet låg för långt bort. 

Medan stjärnorna virvlade över ön gled ekorrens unge ut i världen. Han var en liten blek stackare med tunn, fjunig päls som skimrade i stjärnljuset. Men den största kraftansträngning hon någonsin gjort satte sig mamman upp, nuddade lätt hans nos med sin egen och bet av navelsträngen. 
"Må Hjärtat bevara dig", viskade hon och andades mot hans ansikte. "Var lycklig. Jag hoppas att någon hittar dig och tar hand om dig." 

Innan hon hunnit ge honom ett namn var hon död."

En hungrig mås får tag på den lille Urchin - men tappar ner honom på stranden där han hittas av öns präst samt en av kungens närmaste män, ekorren Crispin. De båda låter honom växa upp hos en snäll, men något förvirrad, ekorre vid namn Hassel.

Nu har Urchin blivit så pass stor att det är dags att börja jobba. Hans högsta dröm är att få komma till slottet - och mot alla odds slår den drömmen in och han får börja som page hos kaptenen Crispin. Men hans start på slottet går dåligt. Fruktansvärt dåligt. För kungen och drottningens ende son mördas - och Kapten Crispin döms - genom lottning - för mordet.

Urchin är helt övertygad om att Crispin är oskyldig, liksom Kapten Padra, en utter. Padra låter Urchin börja som page hos honom istället så Urchin får vara kvar på slottet. Där han är fast övertygad om att försöka hitta den person som är den riktige mördaren.

Mörka krafter sätts igång, och Urchin och hans vänner lever farligt. Livet på ön blir allt hårdare och de minsta och svagaste riskerar att dö. Men vem är den riktige mördaren? Och vilka otäcka planer är det som hen smider egentligen?

En spännande djur-fantasy-bok där djur till viss del förmänskligats. De har fått lite kläder och kan prata, men de äter fortfarande det de brukar och beter sig rätt likt "sina" djur. En historia med oförutsedda intriger, död och små hjältar. Spännande och med en tät handling.
Boken är första delen i serien Berättelser från Dimslöjornas ö.

Magi och fantasi för mellanstadiet. Utgiven av Libris förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar