torsdag 16 juni 2016

Lill-Pär och jag av Cecilia Davidsson

Lill-Pär och jag av Cecilia Davidsson


Här får vi följa Maja, mellansystern i en syskonskara på fem barn. Lill-Pär, som kommer efter Maja i ålder, föddes sjuk. Han hostar och rasslar, är liten och tunn. Nu ligger han i stora sängen och alla runt omkring måste hålla sig helt tysta och stilla. För att inte störa Lill-Pär som snart ska dö. Ingen har i och för sig sagt det till Maja, men hon förstår det.

Innerst inne tycker hon det ska bli skönt... för hon kan inte låta bli att vara avundsjuk på Lill-Pär. Han får så mycket av mors tid - och så har han så vackra fina lockar!

sidan 20-21
"Anna blev glad av att få beröm. Hon tog gärna hand om sin lillebror. Maja tyckte att hon bara var konstig. Hur kan man gilla att torka bajs och snor? Men det var typiskt Anna. Hon är den snälla sortens flicka som inte klagar över någonting. Hon gör som de vuxna säger.

Maja tycker det finns massor med saker att klaga på, men hon passar sig för att göra det högt. En enda gång har hon fått stryk av far. Det var när hon skulle tvätta Lill-Pärs nerkissade kläder och klagade på hur äckligt det var.

Sekunden efter satt hon med en brännande smärta på kinden. Far hade gett henne en örfil! Han skrek åt henne: -Är du högfärdig? Du ska lära dig en sak, flicka: fattigt folk har inte råd att gnälla över arbete, hur tråkigt det än är.

Det värsta med Lill-Pär var att han tog så mycket av mors tid. Maja ville också ha lite av denna tid. Hon vet att man inte ska vara gniden, att de små kommer först, men ibland längtade hon så mycket efter en kram från mor att det gjorde ont i kroppen."

När så Lill-Pär dör får Maja dåligt samvete för alla tankar hon haft. Hur kunde hon vara så elak? Inte ett enda snällt ord har hon sagt. Inte gett honom någon kram. Kanske vore det lika bra om hon också fick dö... och så ger hon sig iväg till skogen för att "Dränkarn" ska få ta henne...


Boken tar upp hur det kan ha varit att växa upp "förr i tiden" i Sverige. I ett litet torp, utan el vatten och värme. Med många syskon, frånvarande (jobbande) föräldrar sjukdom och död. Mycket och hårt jobb, ingen skola och inga pengar.

Boken tar också upp svartsjuka och onda tankar och att till slut försonas med sig själv. Handlingen hoppar mellan det som händer "just nu" med flickans tankar om hur det var innan.

Passar bra till högläsning och diskussioner i låg/mellanstadiet. Hur har vi det nu? Hur var det förr? Finns det andra som fortfarande har det så idag, i andra länder...?

Svårt och sorgligt. Av Alfabeta förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar