torsdag 16 juni 2016

Trolldomsakademien: Eldhäxan av Peter Bergting

Trolldomsakademien: Eldhäxan av Peter Bergting


På trolldomsakademien samlas elever för att lära sig magi. Fast själva skolan är också lite magisk, för korridorerna ändrar sig hela tiden och rätt vad det är kan man bli fångad i simbassängen. Får man ett brev från Trolldomsakademien kan det bara betyda en sak: man är utvald! Som utvald är man bra på något, har en speciell talang eller har något annat som är unikt.

Nu har Miranda Mörkmåra fått sitt brev. Hennes förmåga är att när hon tar i saker kan hon känna vad som hänt innan. På grund av sin förmåga har Miranda isolerat sig, de människor hon försökt bli vän med har försvunnit när de fått veta vad hon kan. För att hantera livet lite bättre har hon därför börjat säga att hon är en levande död. Så när hon nu ska börja på en ny skola känner hon sig lite avvaktande. Men det går bra, och hon får snart två nya vänner.

sidan 43
"Flickan hade olivfärgad hy och stora, mandelformade ögon. Dessutom var hon lång, säkert huvudet högre än Miranda. Pojken hade vänliga, mörka ögon och en spetsig liten näsa. De stannade upp vid Miranda och flickan ställde en väska med böcker mellan benen. Hon stack ner ett finger i skjortan och lossade den översta knappen.

"Emmi och Orvill", konstaterade Grigori nöjt."Fick ni tag i böckerna jag tipsade om?"
Emmi nickade. "Ny?" frågade hon med en nick mot Miranda. Hon slängde lite med hästsvansen. Några tjocka böcker stack upp ur hennes väska.
"Har du fått ditt rum än?" Emmi talade väldigt välvårdat, med typisk överklassdialekt.

Miranda ogillade henne redan och ryckte på axlarna för att visa att hon inte brydde sig.
"Ny och levande död!" sa Grigori Unfangsaxe och såg på toalettdörren. Han gav den en lätt knuff och dörren öppnade sig tillräckligt mycket för att få en strimma ljus att falla in i korridoren.
"Den här dörren var låst så sent som i går."

"Levande död?" frågade Emmi, mer intresserad nu. Hon så på Orville och sedan på mäster Grigori för att få medhåll. "På allvar? Du ser faktiskt lite död ut. Inte jättemycket alltså, typ putrid och så." "Putrid?" frågade Miranda.
"Bry dig inte om Emmi, sade Orville. "Hon älskar svåra ord men vet inte vad hälften av dem betyder."
Emmi himlade med ögonen medan Grigori satte sig på huk och kände på dörrkarmen, sedan låset. "Någon har varit här", sade han med rynkad panna."

Emmi och Orville blir snart Mirandas vänner och det visar sig att det är de som varit inne på den avstängda toaletten. Den är avstängd eftersom en av skolans lärare blev mördad där inne alldeles nyligen. Emmi och Orville har beslutat sig för att försöka ta reda på vem mördaren är, och eftersom alla elever - samt lärarna - som var på skolan vid tillfället för mordet är misstänkta, så är Miranda inte det eftersom hon nyss börjat.

Rektorn, som förresten är Orvilles farbror, har anställt demonprinsessan Malda som hjälp för att lösa mordet. Snart är både demonprinsessan och de tre vännerna något på spåren. Och med samarbete kommer man långt...

Spännande och som Miranda säger i slutet: Våra äventyr på Trolldomsakademien har bara börjat! Boken är lätt att ta till sig och innehåller fina svart-vita bilder ritade av författaren. Boktrailer finns på: https://www.youtube.com/watch?v=TU1T1_rbHkk&feature=youtu.be

Eldhäxan är första delen på den här serien, utgiven av semic förlag. Deckare och magi & fantasi i samma bok. För mellanstadiet.
/Birgitta




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar