torsdag 16 juni 2016

Gangsterfarmor av David Walliams

Gangsterfarmor av David Walliams


Bens föräldrar är helt tokiga i dans. Mest av att titta på dans. Varje lördag sitter de bänkade framför TV:n och tittar på Let´s Dance. Varje fredag kväll har de dessutom en "dejtkväll" där de tittar på live-inspelningar av Let´s Dance, går på indisk restaurang eller går på bio. Så här har det varit så länge som Ben kan minnas.

Ben själv hatar dans. Men det allra tråkigaste är att Ben måste vara hos sin farmor varje fredagkväll.

Bens farmor har tjocka glasögon, löständer, skäggstrån på hakan, småfiser och stinker av kål. Ben tycker att hans farmor är sååå tråkig. Ben har till och med skrivit en lista med skäl på varför han hatar att vara hos henne.

En fredag kväll när Ben som vanligt är hon sin farmor ringer han hem och vill att föräldrarna ska hämta honom. Han hatar att vara där. Han vill hem! Tyvärr verkar farmor ha hört samtalet - och Ben får dåligt samvete.

Men en morgon när han sitter och äter frukost hos farmor gör han en fantastisk upptäckt!

sidan 38-39

"Ben tyckte inte om kokta ägg och hade inte ätit upp sitt första än. Farmor kunde till och med förstöra så enkel mat. Äggen blev alldeles för rinniga och det rostade brödet såg alltid ut som kolbitar. 

När den gamla damen inte såg brukade Ben sprätta iväg äggmojan med skeden genom fönstret och gömma det rostade brödet bakom elementet. Det måste finnas en hel kolgruva där nu. 

"Nej tack, farmor. Jag är proppmätt", svarade Ben. 
"Jättegott kokt ägg, tack", tillade han. 
"Hmm...", mumlade den gamla damen skeptiskt. 
"Det är lite kyligt. Jag ska bara gå och ta på mig en kofta till", sa hon, trots att hon redan hade två på sig. Farmor vaggade kvackande ut ur rummet. 

Ben sprätte iväg resten av sitt ägg ut genom fönstret och försökte sen hitta något annat att äta. Han visste att farmor hade ett hemligt förråd med kakor på översta hyllan i skafferiet. Farmor brukade bjuda Ben på en när han fyllde år. Ben brukade också förse sig med en kaka då och då när hans farmors kålbaserade delikatesser gjorde honom hungrig som en varg. 

Så han sköt raskt fram sin stol till skafferiet, klev upp på den och lyfte ner kakburken. Det var en stor burk som farmor köpt vid drottningens silverjubileum på tronen 1977. På locket fanns ett väldigt sönderskrapat och urblekt porträtt av en mycket yngre drottning Elizabeth II. 

Den kändes väldigt tung. Mycket tyngre än vanligt. 
Konstigt. 
Ben skakade lite på burken. 
Det varken kändes eller lät som om det var kakor i den. Det lät som stenar eller kulor. Ännu konstigare. Ben vred av locket. 

Han stirrade. Och sedan stirrade han lite till. Han trodde inte sina ögon. 
Diamanter! Ringar, armband, halsband, örhängen, allt med stora gnistrande diamanter."

Ben bestämmer sig för att spionera på sin farmor. Han hittar henne utanför guldsmedsbutiken - just i färd med att slå sönder skyltfönstret! Det visar sig att Bens farmor är en gangsterfarmor! Hon stal sin första diamantring då hon var i Bens ålder och har sen dess aldrig kunnat sluta stjäla.

Nu blir plötsligt fredag-kvällarna inte tråkiga längre. Ben vill också prova stjäla - så han planerar ett stort inbrott tillsammans med sin farmor!

Mycket rolig bok med ett stort och tänkvärt slut.
Roligt för mellanstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar