torsdag 16 juni 2016

Legenden om Örnfolket: Maxumus ring av Patrik Bergström

Legenden om örnfolket: Maximus ring av Patrik Bergström


Örnfolket är små människor, inte större än en råtta, som flyger på örnar. De bor på ön Argonia. Ön delas av en stor ravin i Nordriket och Sandriket. De två rikena bråkar och krigar med varandra, samtidigt som de är beroende av den andres handelsvaror. Mittemellan rikena finns en stor vulkan som håller på att vakna. Vid kanten av vulkanen finns Örnhem. Det är där Örnfolket bor tillsammans med sina örnar.

Vi får följa pojken Remus och hans örn Aquila. Remus föräldrar dog för länge sen när deras örn blev nerskjuten av en människa och störtade. Sedan dess har Remus svårt för människorna och har inte förlåtit dem för att de dödade hans föräldrar. Efter olyckan är det Remus farfar som tagit hand om pojken.

Nu börjar den stora vulkanen som finns på ön att vakna. Skulle den få ett utbrott så skulle lavan fylla ravinen och åka hela vägen ner till staden Flodhem där människor bor. Remus farfar är en av de Äldsta, och de träffas för att bestämma om hur de ska göra när vulkanen får sitt utbrott.

sidan 23-24
"Till sist harklade sig Attius sig.
"Remus", sa han. "Vi Äldste har fattat vårt beslut. Vi måste hjälpa människorna. Även om de tror på våra varningar, så kan de helt enkelt inte flytta Flodhem. För om Flodhem försvinner kommer Sandriket att anfalla Nordriket. Och vi får ett stort krig igen."

"Varna dem kan vi väl göra, men hur skulle vi kunna hjälpa dem?" sa Remus. "Vi är ju så små." "Maximus var den mäktigaste magikern någonsin. Men utan Artemis hjälp hade han inte kunnat rädda Argonia", sa farfar och såg strängt på Remus. "Alla behöver hjälp någon gång."

Remus muttrade, men visste bättre än att säga emot sin farfar. Attius fortsatte: "Argonia klarar inte några fler vulkanutbrott, det förra slet nästan sönder ön. Ett nytt utbrott skulle betyda slutet för oss alla." han tystnade. "Remus", sa han sedan. "Det enda som kan stilla vulkanen och rädda oss är Maximus magiska ring, Sang-Drac."

Det visar sig att de Äldste har utsett Remus till att vara den som ska söka reda på den magiska ringen som ska stilla vulkanen. För att lyckas med det behövs de två delarna som ringen består av. Den ena delen finns hos Örnfolket, den andra delen hos människorna...

Remus får nu ge sig ut på sitt livs äventyr tillsammans med sin snabba vän örnen Aquila. Ska Remus lyckas rädda människorna, fast han fortfarande är så ledsen för att de dödade hans föräldrar?

En spännande och lättläst ny serie för de allra yngsta. Spännande att få följa med i de små människornas vardag, där vardagliga saker för oss kan bli stora hinder för de små. Som att ta sig upp för en trappa. Tänk när varje steg är större än dig själv! Fina svart-vita bilder gör att man lättare också förstår hur små de är... Man fastnar lätt och vill veta hur det går för Örnfolket.

Första delen i en planerad trilogi. Andra delen heter Vulkanen vaknar och tredje delen Den siste draken. Utgiven av lilla Piratförlaget.
Magi & fantasi för lågstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar