torsdag 16 juni 2016

Spirit animals: Vild av Brandon Mull

Spirit animals: Vild av Brandon Mull


Vi får följa 4 barn som bor på olika ställen i Erdas. Erdas består av fyra riken, som liknar Afrika, Asien, Europa och Amerika. Vi får följa barnen först i deras vardag och sen, på deras 11-årsdag, se hur de alla genomgår samma ritual då de ska mana fram sitt andedjur. Det är inte många som lyckas, men dessa fyra lyckas - dessutom är det inte vilka andedjur som helst de lyckas mana fram - det är de djur som berättats om i legenderna...

sidan 18
"Han hade manat fram ett andedjur! Och inte vilket andedjur som helst. En varg. Ingen manade fram vargar! Vargen Briggan hade varit en av De vidunderliga, och andedjur var aldrig av samma arter som De vidunderliga. Det visste alla. Så var det bara. Men ändå hade det hänt. Lika obestridligt som oförklarligt.

En fullvuxen varg nosade på Conors handflata. En varg med djupblåa ögon. Den förbryllade åskådarskaran var fortfarande tyst. Greven böjde sig uppmärksamt fram på sin tron. Devin kokade, och Dawsons mun hade dragit ut i et brett, förbluffat leende.

Främlingen i grön manteln kom fram till Conor och tog hans hand.
"Jag heter Tarik.", sa mannen med låg röst. "Jag har färdats en lång väg för att hitta dig. Håll dig nära mig så ska jag inte låta något hända dig. Jag kommer inte att försöka tvinga dig att avlägga vår ed förrän du är redo, men du  måste höra vad jag har att säga dig. Mycket hänger på dig."


Fårapojken Conor manar alltså fram en varg, jägaren Abeke manar fram en leopard, en högt uppsatt generalsdotter, Meilin, manar fram en panda och den föräldralöse tiggarpojken Rollan manar fram en falk. Eftersom barnen lyckats mana fram djur som det bara pratas om i legenderna tas barnen om hand av organisationen Grönrockarna.

Nu börjar en hård träning för barnen, där de får lära sig att hantera sina nya krafter och sina andedjur. De måste också lära känna varandra - för endast tillsammans kan de kämpa mot Uppslukaren...

Eftersom man får lära känna fyra individer ganska tätt inpå varandra kan den kännas lite rörig i början. Men som tur är kan man ju alltid gå tillbaka och läsa vem som var vem... De fyra barnen kommer från olika delar av Erdas, olika skikt i samhället och har olika egenskaper.

Det är lätt att fastna i den, för den är riktigt spännande och bra. Serien är en typ av "stafett-serie", där olika författare skriver de olika delarna. Vild är första delen i serien och fortsättes av boken Jagad, som skrivs av Maggie Stiefvater. Det finns en sida på nätet där mycket marknadsförs: http://spiritanimals.scholastic.com/

Magi & fantasi för mellanstadiet.

/Birgitta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar