torsdag 16 juni 2016

Gladiator: Kampen för frihet av Simon Scarrow


Gladiator: Kampen för frihet av Simon Scarrow



Marcus bor med sin mor och far Titus på ön Leukos. Hans far jobbade tidigare som militär ledare, men är nu pensionerad. Efter sin pensionering köpte han en gård på ön och familjen har där levt på en stadig inkomst från en liten gethjord och de många vinrankor som täcker ägorna.

Tyvärr har de tre senaste årens skördar regnat bort, och för att överleva har Titus varit tvungen att låna pengar av Decimus, den rikaste penningutlånaren på ön. Mycket pengar. Nu vill Decimus ha tillbaka sina pengar - men Marcus far har inga och Decimus drar sig inte för att använda otillåtna metoder... och en dag skickar han sina män för att med våld kräva tillbaka pengarna:

sidan 50-52
"Han höll i ett svärd och flinade hånfullt när han klappade flatsidan med sin lediga hand. 
"Jaha, centurion, det ser ut som om lyckan har vänt. Hur känns det att vara besegrad? Att förlora sin sista strid?" 

Titus lyfte blicken och blinkade mot regnet. 
"Du kommer inte undan med det här. Ståthållaren kommer att korsfästa dig så snart han får höra vad du gjort. Dig, dina mannar och Decimus." 

Thermon skakade på huvudet. 
"Bara om det finns någon kvar som kan berätta för ståthållaren vad som hände." 

Titus stirrade på honom i några sekunder. 
"Du skulle bara våga", muttrade han. 
"Tror du inte att jag vågar?" Thermon låtsades se förvånad ut. 

Sedan drog han bak svärdsarmen och stötte med full kraft. Klingans spets sköt in i Titus bröst, genomborrade hans hjärta och krasade mot ryggens revben. Titus stönade till  och drog en tung suck. Thermon satte foten mot Titus axel och slet loss bladet. 

"Far!" 
Marcus tittade klentroget på när hans fars kropp rasade emot hans ben och seden föll i marken med ansiktet nedåt. 
"Far!" skrek Marcus gällt. "Dö inte! Lämna mig inte! Snälla... snälla! Dö inte!" 

Någon ryckte bort hans stav. Ett par grova händer grep tag i hans armar och tryckte dem mot hans sidor. 

Ett skrik skar genom regnet. Marcus vände sig om och såg sin mor stå med händerna mot huvudet som om hon försökte skona öronen från någon sorts oväsen. Hon skrek på nytt. 
"Titus! Gudar! Titus..." 

"Ta henne!" beordrade Thermon. "Slå dem i bojor. Leta sedan igenom stället efter värdesaker. Decimus vill ha allt som kan säljas." 

Marcus blickade ner på sin fars kropp och det han såg gjorde honom fullständigt bedövad. När en av Thermons mannar började gå mot hans mor var det som om någonting brast i honom. Han satte tänderna i armen på mannen som höll fast honom. Mannen ropade till och lossade greppet. Marcus morrade, bet hårdare och sparkade ut med fötterna. 

Thermon vände sig mot honom. "Ta itu med pojkspolingen, någon." 
Mannen som hade slagit ned Kerberos med sin klubba nickade och vände sig mot Marcus. Han höjde klubban utan att tveka ett ögonblick och svingande den mot pojkens huvud. 

Marcus kände aldrig träffen. Hela hans värld exploderade i vitt och sedan fanns ingenting."

Både Marcus och hans mor blir tillfångatagna för att säljas som slavar. Men Marcus lyckas under resan fly och rekryteras istället som gladiator. Som gladiator uppmanas man att glömma sitt förflutna, men Marcus vägrar. Han lovar istället att han ska hämnas sin far och befria sin mor från slaveriet. Men livet som gladiator är inte lätt. Det enda som gäller är att lära sig slåss och att överleva...

En spännande bok där man får följa vardagen för en gladiator. För att överleva som gladiator gäller det inte bara att besegra sin motståndare, det gäller också att göra publiken nöjd. En missnöjd publik kan nämligen döma den besegrade gladiatorn till döden. Det är en rätt brutal bok - men samtidigt mycket spännande, och livet visar sig verkligen inte vara enkelt för Marcus! En riktig bladvändare...

Äventyr och spänning för mellanstadiet, utgiven av B/Wahlströms förlag.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar