torsdag 16 juni 2016

Du & jag av Katarina von Bredow

du & jag av Katarina von Bredow


Andres går i femman och bor med sin mamma och pappa inte långt från skolan. Hans pappa arbetar som mattelärare på samma skola. Andreas tycker också om matte. Han brukar nästan jämt ha alla rätt på proven. Han tycker också om att måla och teckna - och han är dessutom riktigt bra på det! En annan sak som han gillar är ord. Han skulle kunna läsa ordboken och lära sig 10 ord varje dag - bara för att det är så roligt! I skolan har han fått öknamnet Professorn...

I samma klass som Andreas går också Alicia. Hon bor granne med Andreas och ibland har de sällskap till skolan. Men bara fram till grindarna. För där förändras Alicia och blir "skol-Alicia"... hon sminkar sig och vill bara umgås med de populära tjejerna och killarna.

Men utanför skolan, när de promenerar tillsammans, är hon en helt annan. Det blir varmt och skönt inom Andras när hennes blåa vackra ögon ser på honom.

En dag kommer Andreas på en idé. Han vill måla om i sitt rum och övertalar sina föräldrar att han ska få måla en djungel på väggarna. När han berättar det för Alicia vill hon gärna komma och hjälpa till - om hon får. Klart hon får! Andreas blir överlycklig, det är inte ofta det är någon hemma hos honom - och framför allt inte tjejer...

En kväll när han sitter och förbereder för målningen hör han ett ljud:

sidan 53
"När mamma har gått och det har varit alldeles tyst i huset en stund igen, hör han plötsligt ett litet ljud. Ett svirrande, som när ett sms kommer in på pappas mobil. Det är ju väldigt konstigt. Pappa har väl inte kommit hem utan att han märkt det?

Nyfikenheten tar överhanden och Andreas lämnar sitt skrivbord.
-Hallå? ropar han ut i hallen.
Pappa? Inget svar. Ingen hemma utom han själv.

Då inser han att mobilen kan vara hemma utan att pappa är det. Det är ovanligt, men inte omöjligt. Snabbt lyfter han telefonen ur hållaren och slår pappas nummer. Mycket riktigt ringer mobilen alldeles i närheten.

Andreas följer ljudet med telefonen i handen. Aha. Pappas bruna rock. Andreas lägger på och sticker ner händerna i rockfickorna. I den högra ligger den svarta Iphonen. Han ler för sig själv när han hittar den. Till och med pappa kan glömma saker, minsann!

Det är inte så att han snokar, men när han lyfter upp telefonen så råkar han trycka ner tummen i den lilla fördjupningen längst ner, och då tänds displayen och man ser att det finns ett missat samtal från Hem och nedanför det ett kort sms på den låsta skärmen.

Blir lite sen. Släpp in dig själv, kommer så fort jag kan. Love u"

I och med det förvandlas plötsligt livet till en berg och dalbana för Andreas. Vem skickar sms till pappa - och beter sig pappa verkligen som vanligt? Han vill vara med Alicia, men vet inte alltid hur han ska bete sig, - och så gruppen Art Deco - ett gäng från skolan där Andreas varit med och klottrat ner en vägg bakom skolan. Var är Andreas själv i allt det här?? Vad vill han egentligen?


Medkännande bok om livet på mellanstadiet. För inte är det alltid så enkelt! Hur kommer det sig att vissa personer är populära medan vissa inte är det? Hur kan vissa veta exakt hur de ska bete sig, i alla situationer? Varför retar en del, och varför blir en del retade? Hur är det med första kärleken? Hur gör man egentligen? Boken ger inga svar - men man kan känna igen sig... kan le och kanske gråta lite grann...

Kärlek för mellanstadiet, utgiven av rabén&sjögren.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar