torsdag 16 juni 2016

Mystiska Milla och spökskolan: den första sanningen av Unni Lindell och Fredrik Skavlan

Mystiska Milla och spökskolan: den första sanningen av Unni Lindell och Fredrik Skavlan


Här får vi träffa det lilla spöket Milla. Hon bor tillsammans med sex andra spökbarn och sex vuxna i en gammal syfabrik i den lilla staden. På nätterna har spökena syfabriken för sig själva medans de på dagen får ligga och sova på översta hyllan inne på tyglagret.

De andra små spök-barnen är så ordentliga och gör som de vuxna säger, men Milla går gärna sin egen väg. Och när man då börjar skolan - spökskolan som är i skolan på natten - så förväntas man lyssna och göra som fröken säger. Och gör man inte det, ja då får det konsekvenser...

sidan 47-48
"Sedan gick allt fruktansvärt fort. Sofia Skrämmavetti drog upp Milla från stolen ochslog en stor knut på henne. Samtidigt öppnade sig en liten lucka i taket ovanför Millas bänk och innan hon visste ordet av hade hon fått massor av vatten över huvudet. Hon blev liggande som en våt trasa på stolen.

Sofia Skrämmavetti snappade henne till sig och bar den drypande Milla mot den förskräckliga skamkroken som hon snabbt halat ner från taket. Sedan häktade hon fast Milla på kroken och hissade upp henne ända upp.
-Nu hänger du där tills du blivit torr bakom öronen, förstått!
-Jag trodde man skulle öva sig på att happa upp sig i skolan, gurglade Milla. Du sa ju det.

Vattnet rann om henne och samlade sig i en liten pöl på golvet. Sofia Skrämmavetti stannade till och stirrade rasande upp mot henne. Hon såg mäktig ut, tänkte Milla och blev rädd. Sofia Skrämmavetti fnös.

-Du måste tämjas! Det märks tydligt!"

Som extrastraff ger fröken henne i uppgift att söka upp och spöka för det barn som har samma bänk som henne i skolan under dagtid. Det går inte så bra för Milla, för barnet blir inte rädd utan istället blir de vänner.

Även om det inte alltid blir som Milla tänkt så vill hon inget illa. Som den gången då spökbarnet Flinka Fiola retade Milla och Milla helt plötsligt hade dragit ut henne ur sin sovplats och knuffat ut henne på golvet - precis då fabriksägaren herr Mysac och fru Vampe öppnade dörren! Och vips så var Flinka Fiola upp-plockad för att sys till en väska!

Och nu är det tur att hon har ett barn som vän. För fröken bestämmer sig för att skicka ut Milla på ännu ett uppdrag: att befria Flinka Fiola! Som befinner sig som väska - i Paris!

Det är inte så lätt att vara spöke. Speciellt när man är liten och ganska fladdrig och har svårt att lyssna på vad de stora bestämmer. Och sen när man inte har någon mamma blir det ju inte lättare, för saknaden är stor i en liten kropp. När man både är fladdrig och inte kan sitta still och har svårt att lyssna så händer det lätt att ett litet spöke hamnar i olika äventyr - både spännande och läskiga...

Texten innehåller ganska svåra ord historien är också ganska knepig. Bilderna är i färg och lättar upp och förstärker bokens text.

Rysare skräck spöken för lågstadiet. Om du hunnit en bit i läsningen... Utgiven av Lilla Piratförlaget.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar