torsdag 16 juni 2016

Legenden om örnfolket: Maximus ring av Patrik Bergström

Legenden om Örnfolket Maximus ring av Patrik Bergström


Örnfolket är små människor, inte större än en råtta, som rider på örnar. De bor i landet Argonia som delas av en stor ravin i Nordriket och Sandriket. Längst upp i ravinen finns en stor vulkan, och det är också där som Örnfolket bor.

I boken får vi träffa den modige pojken Remus. Han har bott hos sin farfar ända sen hans föräldrar dödades av människorna. Remus tycker om att sitta bredvid vulkanen och dingla med benen, men nu har han upptäckt något fasansfullt:

sidan 11-13
"Farfar, vulkanen har vaknat!
Jag vet, sa Attius. Det har alltid bubblat lite lava nere i kratern, men nu har det blivit mer och mer. Och så den här jordbävningen. Nero kommer så småningom att få ett stort utbrott igen. Han lyfte upp en stol från golvet och satte sig tungt. 

Maximus, den store trollkarlen du vet, stillade vulkanen för länge sedan, sa han. Men under ytan har trycket byggts upp igen. När lavan bryter sig fri kommer den att följa sin gamla väg och störta ner i Dödsravinen. Floden kommer att koka bort, och sen kommer lavan att rinna hela vägen ner till Flodhem. Tusentals människor kommer att dö. 

Människor! Remus fnös. De jagar våra örnar och sätter oss i fågelburar. De får skylla sig själva! Attius såg allvarligt på honom. 
Remus, vi har pratat om det här många gånger. Dina föräldrars död var en olycka. Jägaren trodde att deras örn skulle anfalla och avlossade sitt armborst i självförsvar. Du kan inte hata alla människor för det."

Det enda som kan stilla vulkanen och rädda både Örnfolket och människorna är den nu döde trollkarlen Maximus magiska ring. Ringen har stor kraft och har förvarats i två delar sen trollkarlen dog - för att människorna inte ska missbruka dess kraft. Ingen människa får någonsin röra ringen igen. Därför måste någon från Örnfolket leta rätt på de två delarna och använda magin för att stilla vulkanen.

Trots att Remus hatar människorna blir han utvald till att försöka rädda dem genom att stilla vulkanen och förhindra ett vulkanutbrott. Så Remus ger sig av på ett farligt och spännande uppdrag...

En spännande och lättläst ny serie för de allra yngsta. Spännande att få följa med i de små människornas vardag, där vardagliga saker för oss kan bli stora hinder för de små. Som att ta sig upp för en trappa. Tänk när varje steg är större än dig själv! Fina svart-vita bilder gör att man lättare också förstår hur små de är... Man fastnar lätt och vill veta hur det går för Örnfolket.

Första delen i en planerad serie. Andra delen heter Vulkanen vaknar, tredje delen Den siste draken. Utgiven av lilla Piratförlaget.
Magi & fantasi för lågstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar