torsdag 16 juni 2016

Hemligheternas hus: Vindhäxans hämnd av Chris Columbus & Ned Vizzini

Hemligheternas hus: Vindhäxans hämnd av Chris Columbus & Ned Vizzini


De tre syskonen i familjen Walker, Cordelia 15 år, Brendan 12 år och Eleanor 8 år, smågnabbar hela tiden med varandra. Så där som bara syskon kan göra. I början av boken sitter de i bilen, på väg mot
ett nytt hus. Deras pappa har blivit uppsagt efter en otäck "incident" på sin förra arbetsplats och nu har de ont om pengar och tvingas därför flytta till något billigare.

Efter ett antal husvisningar - där de flesta hus visat sig vara rena rucklen - kommer de så fram till huset på Sea Cliff Avenue 128. Hemligheternas hus... Det är ett fantastiskt vackert kulturminnesmärkt trevåningshus byggt 1907 med utsikt mot Golden Gate bron. Människorna som bor runt omkring huset brukar kalla det Kristoff House.

När familjen går runt i huset tillsammans med mäklaren och de kommer in i biblioteket kommer Cordelia, som älskar att läsa, på varför namnet Kristoff House lät så bekant. Det visar sig nämligen att den som byggde huset var fantasy-författaren Denver Kristoff. Han skrev ruskiga historier om rövare, blodtörstiga pirater och hjältemodiga soldater.

Huset är billigt - för billigt för att föräldrarna ska kunna tacka nej. Men barnen känner redan på en gång att det är något mystiskt med huset. Fast de försöker hitta andra förklaringar...

sidan 16-19
"Vad är det där?" utbrast Eleanor. 
Brendan och Cordelia följde hennes blick och fick se en gestalt kila fram mellan tallarna och in bakom huset. Det var nästan bara en skugga som skymtade. För snabb för att vara en människa. Bakom de på Sea Cliff Avenue tutade en bil. 

"Det var förmodligen bara skuggan från bilen, Nell" sa Brendan. "Som flyttade sig från trädet till huset när bilen rörde sig." 
"Det var det inte alls. Det var en människa. Och den var skallig." 
"Var det en kille utan hår?" 
"En tjej. Nej, en gammal kvinna. Som stirrade på oss. Och nu är hon bakom huset." 

Brendan och Cordelia tittade på varandra, och båda väntade på att den andra skulle göra den vanliga vad hon hittar på-grimasen. Men ingen av dem gjorde det. De såg båda två precis lika allvarliga ut som sin lillasyster. De tittade mot huset. 

Där, på ena sidan, tätt intill väggen,stod en mörk gestalt. Och den betraktade dem. Brendan drog ett djupt andetag och försökte hålla sig lugn, försökte känna sig stark. Gestalten stod kvar. 
"Hallå?" ropade Brendan försiktigt, medan han gick närmare över gräset och drog med sig Eleanor. Cordelia följde efter strax bakom dem. 

"Är det någon där?" Han försökte använda sin tuffaste röst, men det funkade inte riktigt. Han lät mer som en av Mupparna är som Schwarzenegger. Han harklade sig för att dölja det medan han och hans syskon smög närmare husgaveln. 

Gestalten visade sig inte vara något annat än en gammal staty. En gotisk ängel, nästan två meter hög och uthuggen i grå sten med strimmor av grönt och svart. 

Den hade vingarna hopfällda bakom ryggen och sträckte sig framåt, och högra handen var avbruten. Ansiktet var nedslitet - både hakan och läpparna var borta, eroderade efter många år av San Franciscos vind och dimma. Ögonen var övertäckta av mossa."

Det är bara det att Eleanor sett rätt. Statyn av en ängel ÄR en människa. En gammal tant, som är dotter till Denver Kristoff, och som alltså tidigare bott i huset. Hon blir arg när familjen flyttar in och säger att Kristoff House fortfarande är hennes och att de inte har någon rätt att vara där.

Den gamla tanten, även kallad Vindhäxan, kommer förbi redan första kvällen när familjen flyttat in. Det visar sig att hon är en ond gammal häxa som i sin ilska trollar/skickar iväg huset och de tre barnen till en urskog.

I urskogen träffar de på varelser som Cordelia känner igen från Denver Kristoffs böcker. Barnen befinner sig alltså inne i - inte bara en - utan flera böckers handlingar. Nu gäller det att räkna ut vilka böcker de befinner sig i, hur de ska undvika faror och framför allt - hur de ska kunna hitta hem och hur de ska kunna hitta sina föräldrar!

Äventyren från Kristoffs böcker är noga utvalda av Vindhäxan, som aldrig är långt borta. Hon har regisserat allt och hoppas på att barnen ska hjälpa henne med att återfinna en mäktig trollbok som hennes far haft i sin ägo.

Det är ett spännande och tidvis mycket ruskig historia. Den innehåller jättar, hemska rövare, stora insekter, grymma sjörövare och en och annan hjälte.

Det här är en sån bok där det nästan känns som om man är på bio. Tempot är högt och beskrivningarna många - så man får tydliga egna bilder i huvudet av handlingen. Boken har 427 sidor för den vana läsaren. När man kommer till slutet blir man förskräckt överraskad - för är det verkligen slutet på barnens hemska äventyr...??

Rysare skräck spöken för mellanstadiet.

/BirgittaInga kommentarer:

Skicka en kommentar