torsdag 16 juni 2016

Drakarnas öde: stjärnstenen av Jo Salmson

Stjärnstenen av Jo Salmson


Stjärnstenen är skriven av Jo Salmson och är första delen av två i serien Drakarnas öde.  Jo Salmson har även skrivit böckerna Drakriddare där man får följa pojken Tam. Stjärnstenen utspelar sig i samma värld som böckerna om Tam och Tam kommer enligt författaren också att dyka upp i serien...

Stjärnstenen handlar om flickan Nea. Hon bor med sin mamma Edja i en liten stuga. Edja var tidigare drakriddare och bodde i Demar, i ett av adelspalatsen nära kungens slott. Men när Edja blev kär och gifte sig med Belon, som var stjärntolkare, ville hennes föräldrar inte längre veta av henne.

Neas pappa, Belon, är död. Han fick när han gifte sig med Edja inte längre vara stjärntolkare och vistas i stjärnsalen. I stjärnsalen finns Stjärnstenen. Det är en sten med stor kraft som avger en sorts skuggor. En stjärntolkare med Gåvan kan se in i skuggorna och där se människor och platser. De skickligaste kan till och med höra vad människorna pratar om. Den general som har en stjärntolkare kan ta reda på vad fienden planerar och använda det till sin fördel vid ett krig. Så en stjärntolkare har en mycket viktig roll i samhället.

Nea har också Gåvan. För att få bli stjärntolkare måste hon göra ett prov för mäster Fenel, som är ensam stjärntolkare. Det är 30 år sen någon blev stjärntolkare - och då klarade två provet - mäster Fenel och hennes far Belon.

sidan 37
"Men mäster Fenel ser allt annat än glad ut. 
-Jag har hört talas om det här, säger han. Men jag trodde inte... 
Hans mun blir till ett smalt streck. 

-Den du har sett är häxmästaren, säger han. 
Nea stirrar på honom. 
-Häxmästaren är död, säger hon undrande. Du besegrade honom, det vet alla. 
Mäster Fenel nickar stelt. 

-Du har sett det förflutna, säger han och hans röst har blivit kall och sträng. Du är inte välkommen här längre, ge dig av!"


Men Nea är säker på att hon sett något viktigt i stjärnstenens skugga. Men mäster Fenel tror henne inte utan säger att hennes Gåva är förbannad, smutsig och ondskefull. Han får hela samhället att vända sig mot Nea och hennes mor. Men ju mer Nea funderar ju mer blir hon övertygad om att det hon sett kan vara en fara för hela landet. Men hur ska hon få någon att tro på henne?

Boken bygger som sagt på samma värld som Tam, men riktar sig till den som kommit lite längre i sin läsförmåga.

Magi och fantasi för mellanstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar