torsdag 16 juni 2016

Stenänglar av Kristina Ohlsson

Stenänglar av Kristina Ohlsson


I boken Stenänglar får vi fortsätta följa de tre vännerna Simona, Aladdin och Billie. I den här boken handlar det mest om Simona och hennes familj. De bor i Kristianstad och Simonas mormor bor två mil bort, i Åhus. Nu är det snart påsklov och Simona längtar efter att få åka ut till Åhus och bo hos sin mormor i hennes enormt stora hus. Huset har en gång varit ett hotell, men nu bor mormor där alldeles själv i alla rum.

Det är bara det att mormor har blivit så gammal - och trött. Hon orkar inte lika mycket längre och måste vila mycket. När hon sen ramlar på en isfläck hamnar hon på sjukhus med en spricka i benet blir hon ännu tröttare.

För att fördriva tiden får Simona låna en gammal bandspelare av sin mormor, som hon kan spela in på. Men det som hörs när hon spelar upp bandet är inte vad hon själv spelade in...

sidan 33-35
"Men ingenting var kul. hennes ända sällskap var en gammal bandspelare. Med ett argt finger tryckte hon på stoppknappen. Hon spolade tillbaka bandet och tryckte på uppspelningsknappen.

Det skrapade i bandspelarens högtalare. Simona spände sig. Snart skulle hon höra sig själv. Men hur hon än väntade, hördes ingenting, Förvånad tittade hon på bandet som rörde sig inne i bandspelaren. Varför kom det inget ljud? Simona tryckte högtalaren mot örat. Hade hon pratat för tyst?

Då hördes något från bandspelaren. Någonting helt annat. Simona lyssnade intensivt. Någon andades tungt och flåsigt. Någon som absolut inte var hon själv. Simona höll andan. De tunga in- och utandningarna bara fortsatte.

Dessutom lät det som om någon gick på ett gammalt trägolv. Precis ett sådant golv som Simona satt på. Det knarrade och knarrade. Så stannade stegen och det blev tyst. Simona skulle just ta bort bandspelaren från örat när hon hörde någon viska i högtalaren. En tunn och rädd röst sa:
-Kom tillbaka. Snälla, kom tillbaka."

Det är inte bara ljuden på bandspelaren som är mystiskt. För utanför mormors hus står en klunga tunga stenstatyer - som helt plötsligt börjar vända sig åt olika håll! Hur är det möjligt? Och vilka personer är egentligen avbildade på stenstatyerna? Frågorna hopar sig för Simona, och det är tur att hennes vänner Aladdin och Billie finns nära och kan hjälpa henne.

Det är spännande att återigen få följa kompisgänget på nya mystiska uppdrag. Boken har ett rättframt språk och läsandet flyter på lätt. Historien och mysteriet är spännande och barnen pusslar tillsammans stegvis ihop bitarna av mysteriet och kommer på lösningen...

Fristående fortsättning på Kristina Ohlssons tidigare böcker: Glasbarnen och Silverpojken. Utgiven av Lilla Piratförlaget AB.
Rysare skräck spöken för mellanstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar