torsdag 16 juni 2016

Du föll och jag för dig av Lina Stoltz

Du föll och jag för dig av Lina Stoltz


En historia som utspelar sig i norra Sverige är rätt ovanligt. Men roligt att läsa när man bor här!
Frida, 17 år, bor med sin lillasyster och sina föräldrar. Hennes lillasyster blir mobbad i skolan på grund av pappans yrke. Han är präst och mycket i deras liv kretsar kring hans liv och arbete. Nu har han börjat tvivla på sitt jobb och funderar på att börja jobba med något annat. Eller någon annanstans.

Vi får också lära känna Jakob. Han bor i samma stad. Hans lillebror har det svårt i skolan, hans mamma dricker för mycket och pappa jobbar i skogen. Eftersom det alltid finns alkohol hemma har det alltid varit lätt för Jakob att sno sprit.

Frida går andra året på gymnasiet och längtar redan till studenten. Hon är flitig och sköter sin skola och läxor. Jakob är lite mer strulig. Han spelar hockey, dricker för mycket - och sen var det de där pillren han tar...

Såklart möts de två...

sidan 7
"Inte för att hon kände honom, men när de nu råkade komma gående mot varandra i en för övrigt helt tom skolkorridor hade det känts dumt att inte hälsa. Så hon gjorde det. Hon sa:
-Hej. 

Han hade gått där i egna tankar, inte nämnvärt bekymrad över att vara försenad, och inte beredd på att bli tilltalad. Kanske var det därför han blivit lite överraskad. Kanske var det därför han inte bara mumlade fram något, så där allmänt morgontrött och oengagerat som hon hade gjort. Istället stannade han till, lyfte blicken och tittade på henne. Dröjde någon sekund innan han sa. 
-Tjena. 

Två blå ögon som inte nöjde sig med att landa i hennes, utan som sögs som en virvlande tromb genom bröstet ända ner i maggropen. En blick som gick rakt igenom henne och som på mikrodelen av en sekund rubbade henne totalt ur hennes stillsamma, bekväma omloppsbana. En jordskredsblick. 

Sedan fortsatte han gå. Var borta. Men det spelade ingen roll, hans ögon hade redan lämnat brännmärken i henne."

De båda sugs mot varandra, som två motpoler. Det är inte lätt det här med kärleken. Sen om andra ska lägga sig i det svåra beslutet blir det ju ännu svårare. Vem ska man lyssna på egentligen? Sig själv? Kompisar? Föräldrar?

- Vad tycker du??

Kärlek för ungdomar. Utgiven av rabén & sjögren.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar