torsdag 16 juni 2016

Tredje tecknet av Ingelin Angerborn

Tredje tecknet av Ingelin Angerborn

Olivia är 11 år och har precis fått sommarlov. Det är varm och soligt och stranden är nära. Det är bara en sak som stör... hennes bästa kompis Sonja har blivit ihop med Milo - som Olivia är hemligt kär i!

En dag när hon kommit hem från stranden och packar upp sin badpåse ramlar en liten, mörk och egendomlig nyckel ut. Olivia har ingen aning om var den kommer ifrån och när hon frågar Sonja och Milo om nyckeln har de heller ingen aning.

Olivia känner sig ensam när hon inte vill umgås med Sonja och Milo. Hon önskar att hon haft en storasyster! Men hon har i alla fall Smilla, hennes älskade katt. Som förresten börjat bete sig så konstigt... hon hoppar upp på garderoberna och sitter där med misstänksam uppsyn och bakåtfällda öron. Olivias rum verkar hon överhuvudtaget inte vilja gå in på. Vad är det Smilla ser?

Sen var det den där hissen i trapphuset...

sidan 39-40
 "När hissen äntligen stannade, gav hon sig själv ett stort leende och tryckte upp dörren. Men vad...? Olivia stirrade förvånat ut i mörkret och det tog några sekunder innan hon fattade att hon hade hamnat i källaren och inte i entrén. 

Konstigt! Visst hade hon tryckt på E? Källaren var inte hennes favoritställe. Hon visste inte riktigt varför, men hon tyckte inte om att befinna sig under jord. Och här fanns inte ett enda fönster. Dessutom var lamporna värdelösa. De lyste jättedåligt och det var alltid minst en som var trasig. 

Motvilligt tog hon ett steg ut och såg sig omkring. En tom bokhylla stod och skräpade i ett hörn, annars var det tomt. Konstigt, tänkte hon igen. Hissen var visserligen lite opålitlig. Det hände att den krånglade och stod still då och då, men den brukade åtminstone åka till rätt våning. 

Fast det hade kanske varit någon här nere och tryckt på hissen? Någon som inte orkade vänta utan gått upp istället. Eller så hade hon  helt enkelt tryckt fel... Knapparna E och K låg trots allt ganska nära varandra."

Olivia börjar också ha mardrömmar och när hon pratar med Sonja om det bestämmer de sig för att lägga ett block bredvid sängen för att kunna skriva ner drömmarna när de vaknat. Men för Olivia är det någon annan som skrivit meddelanden på blocket. Med Olivias handstil!

Det börjar hända fler konstiga saker. Förutom mardrömmarna ser Olivia nyckelpigor överallt, hör steg fast det är ingen där, konstiga tecken dyker upp... och nu börjar hon bli rädd!

Vad är det som händer egentligen i Olivias liv? Varför envisas hissen med att ta henne ner till källaren? Var går den mystiska nyckeln? Och de mystiska tecknen som börjar dyka upp, vad betyder de?

Rysare skräck spöken för mellanstadiet.

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar